Italia

Scandal în Italia din cauza statuii unei femei îmbrăcate sumar: „Este o ofensă”

Asculta informatia

O statuie de bronz reprezentând o femeie îmbrăcată sumar a stârnit o polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea acesteia, informează BBC.

Sculptura din oraşul Sapri (sud) este un omagiu adus poeziei „La Spigolatrice di Sapri” („Culegătoarea din Sapri”), scrisă de Luigi Mercantini în 1857, şi înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii.

Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze”.

„Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat? Şovinismul masculin este una dintre problemele Italiei”, a afirmat pe Twitter Boldrini, membră a Camerei Deputaţilor din partea Partidului Democrat (centru-stânga).

Mai multe membre de la filiala din Palermo a Partidului Democrat au criticat la rândul lor realizarea statuii şi au cerut demolarea acesteia.

Statuia a fost dezvelită duminică

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, precizând că aceasta a fost „realizată cu iscusinţă” de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este „ireproşabilă”, şi că oraşul său „nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile”.

Poezia lui Mercantini este scrisă din punctul de vedere al unei culegătoare care îşi părăseşte slujba pentru a se alătura expediţiei eşuate a revoluţionarului italian Carlo Pisacane împotriva Regatului Neapolelui, soldată cu 300 de morţi.

Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi politicieni, inclusiv fostul prim-ministru Giuseppe Conte.

Bronze statue of woman in see-through dress sparks sexism row in Italy |  World News | Sky News

Citește și:  SIBIU: Protest anunțat pe 18 septembrie pentru înlăturarea statuii lui Samuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei care a reprimat în sânge revolta Românilor
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 48

Close