Sanatate

Scandal: BioNTech se confruntă cu sute de cereri de despăgubire pentru vaccinul Covid-19

Două firme de avocatură din Germania susțin că clienții lor au suferit daune de durată pentru sănătate în urma vaccinului companiei BioNTech.

Producătorul de produse farmaceutice cu sediul în Mainz se va confrunta luni cu prima sa audiere în fața instanței germane cu privire la pretențiile într-un caz intentat în numele unui lucrător medical de vârstă mijlocie. Solicită despăgubiri în valoare de 150 000 de euro pentru simptome, inclusiv aritmie cardiacă și ceață cerebrală, pe care le-ar fi provocat administrarea injecției.

Contestația, depusă la un tribunal regional din Hamburg, este una dintre cele câteva sute de cereri de despăgubire de până la 1 milion de euro depuse de cele două firme de avocatură. Cea mai proeminentă dintre aceste firme, Rogert & Ulbrich, cu sediul în Düsseldorf, este condusă de Tobias Ulbrich, un avovat care a atacat producătorii de vaccinuri pe rețelele de socializare.Cealaltă firmă este Cäsar-Preller, care are sediul tot în Mainz.

Firmele au obținut cu succes despăgubiri pentru consumatori de la producătorul auto german Volkswagen, în urma scandalului emisiilor diesel.

Având în vedere că aproape trei sferturi din cele 224 de milioane de doze de vaccin administrate în Germania au fost produse de BioNTech în colaborare cu Pfizer, marea majoritate a cererilor de despăgubire sunt îndreptate împotriva primei companii –  fost pionier în utilizarea ARN-ului mesager în vaccinuri.

Cazurile din Germania reprezintă cel mai mare număr de cereri de despăgubire cu care BioNTech s-a confruntat la nivel mondial de când a devenit celebră în timpul pandemiei.

Citește și:  Mărturii din lagărele medicale Covid-19. Viețile lor nu contează?!

Ulbrich este o figură controversată, care a afirmat că miliardarul american Bill Gates a vrut să folosească vaccinarea pentru a reduce populația Germaniei la 27 de milioane de persoane. Ulbrich a mai afirmat că testele de sânge efectuate pe unii dintre clienții săi au arătat că aceștia suferă de „sindromul imunodeficienței dobândite prin vaccinare” sau „V-SIDA” – un sindrom despre care oameni de știință spun că nu este real. Și a  declarat pentru Financial Times că relatările din presa germană care îl prezintă ca fiind un teoretician al conspirației arată că „face o treabă bună” pentru a speria companiile farmaceutice.

Un verdict împotriva BioNTech ar avea probabil un prejudiciu financiar direct limitat asupra companiei, din cauza unui scut juridic al UE care protejează în mare măsură producătorii de vaccinuri de răspunderea juridică în cazul în care acestea au provocat efecte secundare neprevăzute.

Studiile recente au arătat că efectele secundare ale vaccinării  Covid-19 sunt rare, dar există, inclusiv patru tipuri de complicații neurologice și o inflamație a inimii cunoscută sub numele de miocardită.

BioNTech a fost nevoită să își extindă utilizarea unor firme de avocatură suplimentare pentru a face față volumului crescut de cazuri de despăgubiri.

Atât Rogert & Ulbrich, cât și Cäsar-Preller resping acuzațiile potrivit cărora exploatează, în interes personal, preocupările persoanelor care nu se simt bine după administrarea vaccinului, dar care au puține șanse de a câștiga cu succes o acțiune în justiție, pentru propriul câștig financiar.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close