Rusia

Ruşii sfidează pandemia cu băi în apele îngheţate de Bobotează

Asculta informatia

Ruşii şi-au arătat din nou aplecarea către tradiţiile religioase şi au sfidat pandemia de coronavirus, sărbătorind în număr mare Boboteaza de rit vechi, celebră pentru băile în ape îngheţate sau împărţirea de apă sfinţită în întreaga ţară, relatează marţi EFE, si agerpres.

„Virusul nu se transmite sub apă, important este să menţinem distanţa”, a declarat Svetlana Verbitskaya, după ce a făcut o baie în apa îngheţată, la fel ca mii de compatrioţi ai săi.

În pofida apelurilor autorităţilor civile şi religioase de a spori precauţiile în actuala situaţie epidemiologică şi de a respecta restricţiile impuse în diferite regiuni ale ţării, în care a fost interzisă împărţirea apei sfinţite din cauza riscului de contagiere şi pericolului pentru sănătate de a sta afară în condiţiile unor temperaturi foarte scăzute.

Doar la Moscova în cursul zilei de luni şi de marţi peste 100.000 de persoane au participat la slujbă, o cifră care, deşi reprezintă o scădere cu 20 % faţă de anul trecut, este totuşi foarte mare în actuala pandemie de coronavirus.

Tradiţia acestui ritual, care s-a oficiat în peste 500 de biserici, recreează în zilele de 18 şi 19 ianuarie botezul lui Iisus Hristos. Numărul locurilor amenajate pentru îmbăierea în apele îngheţate s-a redus totuşi la o treime faţă de anul trecut în contextul pandemiei.

Responsabilul inspecţiei fluviale, Andrei Pecenin, a precizat că au fost puse la dispoziţie 2.630 de spaţii pentru ca oamenii să poată intra în apă, în timp ce anul trecut au fost amenajate 3.836.

Potrivit arhiepiscopului Ilarion, şeful pentru relaţii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, aceste băi nu sunt totuşi o idee bună în astfel de momente.

Citește și:  Rusia testează răbdarea Europei: 'Nord Stream 2 este capabil să satisfacă pe deplin nevoile energetice ale Europei'

„În actuala situaţie în care virusul îşi face de cap iar multe persoane sunt slăbite după boală, nu recomand niciunui creştin ortodox să se arunce într-un râu îngheţat”, a declarat el postului de televiziune Rossiya 24.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 − = 29

Close