EuropaRusia

Rusia trimite circa 1.000 de militari în Belarus

Asculta informatia

Rusia va trimite aproximativ 1.000 de militari ruşi în Belarus pentru etapa a doua a exerciţiilor militare comune ruso-belaruse ‘Frăţia slavă’ în perioada 22-25 septembrie, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de Reuters şi Interfax.

‘Pe fondul situaţiei politico-militare create în jurul Republicii Belarus, preşedintele ţării a luat decizia de a desfăşura o a doua etapă a exerciţiului comun ruso-belarus Frăţia slavă – 2020’, a comunicat Ministerul Apărării de la Minsk, citat de agenţia de presă rusă în pagina sa electronică. Această a doua etapă se va desfăşura sub forma unui exerciţiu operativ-tactic, au indicat responsabili ai armatei belaruse, transmite Agerpres.

‘În total, aproximativ 6.000 de militari, peste 500 de echipamente tehnice militare vor fi implicate în acţiuni practice. Din partea Federaţiei Ruse participă circa 1.000 de militari şi până la 100 de echipamente tehnice’, a precizat instituţia de apărare belarusă. La cea de-a două etapă a exerciţiilor ‘Frăţia slavă’ vor participa militari din cadrul Comandamentului Operaţiuni Vest, trupe speciale, forţe aeriene şi antiaeriene, forţe de rachete şi artileria din Belarus.

Serbia, marele absent

Prima etapă a manevrelor ruso-belaruse a început la 14 septembrie. Deşi iniţial urma să participe şi Serbia, aceasta s-a retras, invocând presiuni din partea Uniunii Europene, preocupată de criza postelectorală din Belarus. Tot atunci, Minskul a anunţat oficial că manevrele ar urma să se încheie la 25 septembrie. La prima etapă a manevrelor, ce s-a desfăşurat în regiunea Brest, Rusia a trimis 300 de militari din trupele aeropurtate din cadrul unei divizii de elită din Pskov, conform Ministerului rus al Apărării, citat de Interfax. Aplicaţiile s-au desfăşurat în principal la un centru de antrenament situat nu departe de frontiera cu Polonia. ‘Exerciţiile au fost consacrate combaterii terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări’, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Citește și:  Ungaria se bucură de un tratament preferenţial: Livrările de gaz rusesc funcţionează neîntrerupt

La 16 septembrie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a efectuat o vizită la Minsk, iar după întrevederea cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că Rusia şi Belarus pregătesc o nouă etapă a exerciţiilor ‘Frăţia slavă’, preconizată pentru luna octombrie.

Exerciţiile ruso-belaruse au loc pe fundalul unei mişcări de contestare inedită împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după realegerea sa la scrutinul din 9 august, considerat de oponenţii săi ca fiind trucat. În pofida represaliilor brutale din partea regimului de la Minsk, manifestaţiile de protest continuă în fiecare weekend.

Poliţia a reţinut 442 de persoane la protestele antiguvernamentale de duminică, între care 266 persoane numai la Minsk, a indicat luni Ministerul de Interne belarus.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 10 =

Close