EuropaRusia

RUSIA promite ‘măsuri de retorsiune’ împotriva Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi

Rusia a denunţat duminică drept o „provocare” expulzarea a 18 diplomaţi ruşi de către Republica Cehă, care îi acuză de spionaj, promiţând „măsuri de retorsiune”, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor între Moscova şi Occident, relatează  agerpres

„Exprimăm un protest puternic către autorităţile cehe. Vom lua măsuri de retorsiune care vor permite ca autorii acestei provocări să devină pe deplin conştienţi de responsabilitatea lor în distrugerea fundamentelor (…) relaţiilor între ţările noastre”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Calificând decizia autorităţilor cehe drept una „fără precedent”, Moscova a denunţat acuzaţii „nefondate şi bizare” aduse diplomaţilor săi.

„Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei serii de acţiuni anti-ruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu puteam decât să vedem aici urma SUA”, a adăugat MAE rus.

„Într-un efort de a plăcea SUA în contextul recentelor sancţiuni americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânii de peste mări în această privinţă”, a adăugat el.

În paralel cu expulzarea celor 18 diplomaţi ruşi identificaţi drept agenţi ai serviciilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări sâmbătă că are „probe de necontestat” care implică agenţi ai GRU, informaţiile militare ruse, în explozia unui depozit de muniţie de la Vrbetice, în care au murit două persoane în 2014.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru rolul lor presupus în acestă explozie, care poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

Polonia a anunţat joi că a expulzat trei diplomaţi ruşi acuzaţi de „acţiuni ostile”, după ce SUA au luat măsuri similare în cadrul unei riposte împotriva unei serii de acţiuni imputate Moscovei.

Citește și:  Cehia relaxează regulile de carantină

Washingtonul a anunţat joi un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de atacuri cibernetice masive şi de ingerinţă în alegerile americane. Moscova neagă orice implicare.

Rusia a anunţat vineri că va răspunde prin expulzarea a zece diplomaţi americani şi cinci diplomaţi polonezi.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close