RUSIA: Administraţia penitenciară anunţă 18 concedieri după un scandal de tortură în închisoare – Europa News
Rusia

RUSIA: Administraţia penitenciară anunţă 18 concedieri după un scandal de tortură în închisoare

Administraţia penitenciară rusă a informat miercuri că a demis 18 angajaţi după un scandal provocat de difuzarea unor imagini video în care apăreau violuri şi acte de tortură sistematică într-o închisoare, transmite AFP, potrivit agerpres.  

La începutul lunii octombrie, ONG-ul Gulagu.net a publicat imagini video obţinute prin intermediul unui fost deţinut belarus care, sub acoperirea unor activităţi de mentenenţă informatică, a avut acces la respectivele înregistrări în timpul încarcerării sale, iar între timp a cerut azil în Franţa.

Imaginile arată, mai ales, cum un deţinut a fost violat cu ajutorul unei cozi de mătură într-o închisoare-spital din oraşul Saratov.

Aceste dezvăluiri au condus la demisia şeful administraţiei penitenciare locale, la demiterea unor angajaţi ai închisorii şi la deschiderea a cinci anchete.

Miercuri, directorul interimar al administraţiei penitenciare din regiunea Saratov, Anton Efarkin, a declarat că 18 angajaţi au fost concediaţi, iar 11 sunt urmăriţi pentru ‘cele mai grave’ abateri disciplinare.

‘Facem totul pentru a face lumină şi a ajunge la concluziile necesare, sunt sigur că astfel de fapte nu se vor mai întâmpla în viitor’, a dat el asigurări la televiziunea publică locală GTRK.

Marţi, Gulagu.net a publicat şi alte filmări care arătau violuri petrecute în această închisoare-spital din Saratov.

Sistemul carceral din Rusia este frecvent marcat de scandaluri legate de acte de tortură, comise în mod cvasi-instituţionalizat de gardieni sau de alţi deţinuţi la ordinele acestora, mai ales în scopul de a obţine mărturisiri sub constrângere.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reafirmat miercuri în faţa presei că sunt în curs ‘verificări’ după acest scandal şi că ‘sistemul a reacţionat’.

Citește și:  Rusia critică decizia britanicilor de a creşte arsenalul nuclear

Fostul deţinut belarus Serghei Savalev a cerut azil politic în Franţa, spunând că se teme de represaliile autorităţilor ruse, care au emis un mandat de arestare împotriva lui.

Savalev este urmărit penal pentru ‘acces abuziv’ la date informatice, potrivit documentelor de pe site-ul unui tribunal din Saratov. Conform aceleiaşi surse, mandatul de arestare a fost însă contestat recent de procurorul regional.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close