Romania

ROMANIA STAT ESUAT SUB CONDUCEREA LUI IOHANIS: Absolvenții de facultate pleacă din țară ca să nu se vaccineze

Asculta informatia

O absolventă a Facultății de Biologie din cadrul Universității București a anunțat că va renunța la masterat din cauza faptului că este obligată se se vaccineze sau să se testeze pe bani proprii dacă vrea să urmeze cursurile. Aceasta ne spune că, pe lângă ea, mulți dintre colegii săi preferă să plece în străinătate să-și continue studiile, decât să se vaccineze.

Impunerea certificatului verde pentru absolvenții Facultății de Biologie din cadrul Universității București i-a determinat pe mulți dintre ei să renunțe la masterat, iar pe alții să decidă să își continue studiile în afara țării. Criza de biologi din laboratoarele testărilor Covid a fost una critică, specialiștii semnalând să se lucrează cu personal slab calificat, fapt care compromite acuratețea testelor. Cu toate acestea, autoritățile au luat măsuri care îi împing pe viitorii biologi să plece, efectiv, în alte state.

”Nu ni se pare normală treaba cu vaccinul și testarea pentru care să plătim non-stop. Eu am venit cu ideea să se facă măcar testare gratuită, dar nu sunt bani. Până și pentru acele lămpi de dezinfectare am înțeles că au strâns profesorii bani să le cumpere. Mulți s-au dus să facă masterul în alt oraș sau au plecat în străinătate. Mai sunt multe cazuri de absolvenți care și-au depus dosarul, ca și mine, dar nu știu ce o să facă. Pentru că nici ei nu vor să se vaccineze și nici să dea bani pe teste. La mine în grupă eram mai mulți nevaccinați decât vaccinați. Iar cei care nu s-au vaccinat au decis asta din diverse motive, cum ar fi probleme de sănătate sau dezacordul cu ceea ce se întâmplă. Eu nu vreau să mă vaccinez pentru că nu consider că s-au efectuat suficiente studii clinice, toată lumea spune că s-au băgat prea mulți bani și că de aceea este totul bine, dar mie nu mi se pare că este totul bine. Mi se pare foarte dubios când toată lumea încearcă să te convingă să te vaccinezi și au ajuns să te și plătească dacă te vaccinezi. Nimeni, niciodată nu ți-a oferit bani să te vaccinezi de gripă sau altceva. În curând o să ofere burse vaccinaților”, ne-a declarat Georgiana Grancea, absolvent al Facultății de Biologie.

Citește și:  Isteria rusofobă: Poliția română în alertă din cauza unui prosop: credeau că e semnul „Z” al lui Putin

Discriminarea este aberantă

Georgiana Grancea ne spune că s-a gândit să plece în Norvegia, dar că speră că nu se va păstra prea mult timp obligația vaccinării sau testării.  ”Este aberantă discriminarea între vaccinați și nevaccinați, când și unii și alții răspândesc virusul. Sunt foarte mulți oameni, chiar și profesori sau oameni din domeniu, care nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării. Iar testarea ar fi trebuit să fie gratuită și toți să fim tratați ca egali, nu ca proști și premianți”, mai afirmă Georgiana Grancea. Despre facultate, proaspăta absolventă ne spune că are profesori competenți, însă nu există resurse pentru a face practică în laboratoare. Profesorii le-au spus studenților că nu au finanțare și că multe lucruri le plătesc din banii lor.

”Laboratoarele stau să pice pe noi, avem substanțe expirate, iar dacă nu sunt expirate nu prea avem, voie să lucrăm cu ele. Noi nu prea facem laboratoare și nu mi se pare normal. Mai ales că se caută biologi, mulți au pretenții să găsească biologi cu experiență, dar dacă noi nu avem aparaturi, nu avem nici cum să ne pregătim. Abia la master poți merge la institut, ca să mai poți face pregătire în laboratoare”, ne-a mai precizat Georgiana Grancea.

Acțiunea în instanță, singura soluție

Din toate facultățile Universității București, se pare că singura care cere certificat verde este cea de Biologie, susține Matei Pieca, vicepreședintele Ligii Studenților. ”Condiționările acestea sunt cu totul ilegale, pentru că încalcă principiul gratuității Învățământului, în sensul în care, punându-i pe studenți să achite contravaloarea testelor, se creează un prejudiciu evident și disproporționat. O să ajungem în situația în care dacă un master costă 3.000 de lei, să plătim 3.000 de lei pe teste într-o singură lună, o sumă total absurdă, pe care nu o poți suporta. Noi ne bazăm pe Constituția României, care prevede că limitările de drepturi, iar educația este un drept fundamental, astfel de limitări putându-se face numai prin lege, de către Parlament, nu de către Senatul universității. Îndemnăm toți studenții să ia legătura cu asociația noastră și vom căuta cele mai bune soluții care, momentan, sunt acțiunile în justiție, care pot opri actele administrative abuzive emise de către facultăți”, ne-a declarat Matei Pieca, vicepreședintele Ligii Studenților.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 56 = 63

Close