Romania

România pe urmele lui Viktor Orban – Doamne ajuta!

În România, unele partide de dreapta vor să introducă o lege împotriva “propagandei gay” bazată pe modelul maghiar. Criticii văd acest lucru ca pe o încercare de a plasa țara pe o traiectorie anti-europeană.

Sensul literelor LGBTQ a fost probabil o necunoscută pentru mulți oameni din România până de curând. Nu este de mirare: chestiuni legate de identitatea sexuală nu au jucat un rol important în dezbaterile publice din țară în ultimii ani. Acest lucru s-a văzut și la așa zisul referendum pentru familie din toamna anului 2018, care a eșuat din cauza dezinteresului considerabil: în ciuda încercărilor masive de mobilizare, au participat doar 21% dintre cei chemați la urne.

Acum, însă, mai multe partide de dreapta încearcă să ridice problema LGBTQ în topul agendei publice din România – mai exact: presupusa nevoie de “luptă” împotriva așa-numitei “ideologii LGBTQ” și “propagandei gay”. Cel mai simplu mijloc la îndemână: un import al legii premierului ungar Viktor Orban împotriva propagandei LGBTQ, care a întrat in vigoare recent și care amestecă pedofilia cu homosexualitatea și transsexualitatea.

Asemenea Ungariei, și România ar trebui să-și protejeze minorii de propaganda LGBTQ, și-au motivat partidele inițiativa. De aceea, vor fi introduse în parlament propuneri legislative, care seamănă în mare măsură cu modelul maghiar.

Inițiativa este cu adevărat explozivă în mai multe privințe și depășește cu mult cadrul politicii interne românești. “Răul a fost deja făcut”, scrie publicistul Dan Tapalagă de la portalul G4Media. “Narativul subversiv anti-UE a intrat și la noi în mainstream.” Avocatul și politicianul liberal maghiar Peter Eckstein-Kovacs declară pentru DW: “Este vorba de o încercare de a împinge România, care a fost până acum clar pro-europeană, într-o alianță anti-europeană, prietenoasă Kremlinului.”

Citește și:  Propaganda LGBT, asmuțită asupra Vaticanului. Roma se ridică împotriva Sfântului Scaun

Sprijin pentru referendumul lui Orban

Inițiativa pentru o lege anti-LGBTQ bazată pe modelul maghiar a venit mai întâi la sfârșitul lunii iulie de la două partide extra-parlamentare naționaliste de dreapta ale minorității maghiare din România, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM). PPMT este reprezentat în parlament de deputatul Zoltan Zakarias, ales însă pe lista UDMR.

UDMR nu a luat încă nici o poziție față de inițiativa celor două partide surori mai mici, un punct de vedere urmând să fie făcut public la toamnă, când proiectul de lege va fi disponibil în noua sesiune a parlamentului, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului. Cu toate acestea, UDMR sprijină “în mod natural” referendumul lui Viktor Orban în Ungaria privind legea anti-LGBTQ, care este planificat pentru ianuarie 2022. UDMR solicită tuturor maghiarilor transilvăneni cu dublă cetățenie să participe la referendumul din țara vecină.

“Orbanul României”

La câteva zile după prima inițiativă, AUR a anunțat că va introduce și ea în parlament o lege anti-LGBTQ bazată pe modelul maghiar. Pare un paradox, având în vedere atitudinile anti-maghiare ale partidului.

George Simion, președinte al partidului AUR

Cu toate acestea, co-președintele AUR, George Simion, este un admirator declarat al lui Viktor Orban și s-a autointitulat recent, într-un interviu acordat unui portal maghiar, “Orbanul României”.

Explicația unor astfel de declarații constă, printre altele, în încercarea AUR de a deveni membră a unei noi alianțe europene de partide populiste de dreapta și de extrema dreaptă, la a cărei înființare prim-ministrul Ungariei lucrează în prezent mai ales cu aliații italieni și polonezi.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close