Romania

România a pus la pământ încă o locomotivă a industriei: fabrica de zahăr din Luduș!

Asculta informatia

Închiderea fabricii de zahăr de la Luduș a fost anunțată de anul trecut, patronii francezi au afirmat că vor să o vândă pentru că o dată cu liberalizarea prețului la zahăr din 2017, fabrica merge pe pierdere.

După mai bine de 60 de ani de activitate, fabrica de Zahăr Luduș își închide porțile.

Pierderile financiare erau prea mari

Motivul închiderii este unul pur economic. Societatea a înregistrat pierderi uriașe în ultimii ani. De exemplu, în 2020, Tereos România a avut pierderi de 25,6 milioane de lei (peste 5 milioane de euro), la o cifră de afaceri de 158 de milioane de lei (32 de milioane de euro).

De asemenea, pentru datoriile subsidiarei din România a grupului francez au ajuns la o valoare sensibil egală cu cifra de afaceri, însumând aproape 158,4 milioane de lei. Practic, din 2013 și până în prezent societatea din România a funcționat pe pierdere.

Potrivit primarului Ludușului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare ce vor fi scoase la vânzare de patroni după demolarea clădirilor, destinația terenului fiind exclusiv industrială, nu rezidențială sau comercială.

Fabrica producea 65.000 de tone anual

Cel mai mult, fabrica a avut 1.200 de angajați și prelua sfeclă de zahăr din județele din Ardeal. Fabrica Luduș producea în jur de 63-65.000 de tone anual, din care 85-90% din sfeclă de zahăr iar restul din zahăr brut adus din import.

În România, mai există o singură fabrică de zahăr, la Roman, pentru care mai produc sfeclă de zahăr agricultorii mureșeni.

Citește și:  Bolnavii din România, uciși cu sânge rece
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =

Close