Rusia

Moscova amendează Apple pentru că a încălcat legea privind stocarea datelor

Un tribunal din Moscova a amendat marţi Apple cu 2 milioane de ruble (aproximativ 34.000 de dolari) pentru că a refuzat să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe serverele din Rusia, ca parte a eforturilor guvernului de a controla activitatea online, informează mediafax.

Zoom Video Communications şi Ookla, care administrează instrumentul de internet Speedtest, au fost amendate cu câte 1 milion de ruble în temeiul aceleiaşi legi, scrie AP.

Guvernul rus încearcă de ani de zile să stabilească un control mai mare asupra internetului şi a reţelelor sociale, un efort care s-a intensificat în ultimele luni, pe măsură ce încearcă să limiteze fluxul de informaţii despre războiul din Ucraina. În martie, un tribunal rus a interzis Facebook şi Instagram pentru ceea ce a declarat a fi „activităţi extremiste”.

De ani de zile, agenţia de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a încercat să forţeze marile companii de tehnologie să mute datele utilizatorilor ruşi pe servere din Rusia. Google, Facebook şi Twitter au fost acuzate de încălcarea legii din 2015 şi au fost obligate să plătească amenzi.

Apple a fost amendată marţi pentru prima dată, a anunţat agenţia de presă Interfax. Aceasta a precizat că un reprezentant al Apple a susţinut în instanţă că colectarea de date în Rusia nu a fost gestionată de Apple Inc., ci de o entitate separată, Apple Distribution. Un reprezentant al Roskomnadzor a insistat că Apple este responsabilă.

Airbnb, Pinterest şi serviciul de streaming video Twitch au fost amendate luna trecută cu 2 milioane de ruble în temeiul aceleiaşi legi.

Citește și:  Putin a prezentat scuze pentru afirmaţiile controversate ale lui Lavrov despre originile lui Adolf Hitler
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close