RusiaTEHNOLOGIE

Reţeaua TOR a fost blocată în Rusia

Asculta informatia

Instituţia care monitorizează telecomunicaţiile în Rusia, Roskomnadzor, a transmis miercuri că a blocat reţeaua Tor, un instrument care permite păstrarea anonimatului online, autorităţile intensificându-şi astfel controlul asupra internetului în ţară, relatează agerpres.

Într-un comunicat transmis AFP, Roskomnadzor susţine că a blocat accesul la acest serviciu din cauza „difuzării de informaţii pe site pentru asigurarea funcţionării serviciilor care oferă acces la conţinuturi ilegale”.

Într-o ţară în care media se află sub un control strict, internetul este locul unde se desfăşoară dezbaterea politică şi unde se exprimă opoziţia.

Autorităţile au intensificat în ultimii ani restricţiile asupra internetului în Rusia, în numele luptei împotriva extremismului şi terorismului. Opoziţia susţine în schimb că este vorba de o încercare de a controla dezbaterea politică şi de a reduce la tăcere vocile prea critice.

Reţeaua Tor, dezvoltată în SUA, foloseşte criptarea pentru a evita supravegherea şi este extrem de populară în Rusia. Acest sistem poate fi folosit pentru a ascunde adresele IP, împiedicând astfel strângerea de informaţii de către autorităţi.

Conform Tor Project, care dezvoltă reţeaua, Rusia este a doua ţară din lume în privinţa numărului de utilizatori ai acestui serviciu, cu peste 300.000 pe zi, adică 15% din numărul total.

Tor le permite de asemenea internauţilor să acceadă la aşa-numitul ‘dark web’ fără a avea nevoie să utilizeze o reţea privată virtuală (VPN).

În septembrie, Roskomnadzor a blocat şase VPN-uri care permit acces la un număr tot mai mare de site-uri interzise în Rusia.

Autorităţile au sporit de asemenea presiunea asupra grupurilor de internet străine, cerându-le să elimine informaţii considerate ilegale, aşa cum sunt cele despre pornografie, droguri sau suicid.

Citește și:  Putin a prezentat scuze pentru afirmaţiile controversate ale lui Lavrov despre originile lui Adolf Hitler

Amenzile împotriva Facebook, Google sau Apple se înmulţesc, iar din martie Rusia a început să încetinească funcţionarea reţelei Twitter.

În 2019, Rusia a lansat un proiect de „internet suveran” care i-ar permite să se izoleze de internetul global, pe modelul Chinei. 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 5

Close