AmericaFranta

Restabilirea încrederii în relaţia dintre Franţa şi SUA va necesita ‘timp’ – Jean-Yves Le Drian

Asculta informatia

Restabilirea încrederii în relaţia dintre Franţa şi Statele Unite va necesita „timp”, a declarat joi seară ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, în contextul crizei generate de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), informează mediafax.

Restabilirea încrederii va necesita „timp şi acţiuni”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, citat de agenţia de presă Reuters.

Jean-Yves Le Drian s-a întâlnit joi cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. „Am vorbit despre „termenii şi principalele probleme” care trebuie abordate în cursul consultărilor la nivel înalt dintre Franţa şi SUA, a precizat ministrul francez de Externe.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că Antony Blinken şi Jean-Yves Le Drian au vorbit inclusiv despre colaborarea SUA-Uniunea Europeană în zona Indo-Pacifică.

Preşedintele american, Joseph Biden, i-a oferit asigurări, miercuri, omologului său din Franţa, Emmanuel Macron, privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârşitul lunii octombrie. „Preşedintele Biden reafirmă importanţa strategică a implicării franceze şi europene în regiunea Indo-Pacifică, inclusiv în cadrul recent-publicatei strategii a Uniunii Europene pentru zona Indo-Pacifică. De asemenea, Statele Unite recunosc importanţa unei apărări europene mai puternice şi cu mai multe capabilităţi, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea transatlantică şi mondială şi care să fie complementară Alianţei Nord-Atlantice”, a transmis Casa Albă.

Franţa a denunţat lipsa dialogului politic în cadrul NATO, în contextul crizei generate de Parteneriatul AUKUS. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

Citește și:  În vreme ce francezii de rând sunt forțați să stea în casă, miniștrii lui Macron iau prânzul și cina în cluburi cu circuit închis

Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Close