Romania

Refugiații afgani respinși de AUR. Iohannis anunță ședință CSAT

Asculta informatia

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pe 25 august, a anunțat marți Administrația Prezidențială. În cadrul ședinței se va discuta situația tensionată din Afganistan, informează Agerpres.

Șeful statului a dispus trimiterea avioanelor aparținând Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea a 35 de cetățeni români, aflați în acest moment, în Afganistan.

AUR se declară împotriva primirii de refugiați afgani

În acest moment, prioritatea noastră sunt românii. Cerem Președintelui, CSAT și Guvernului să nu facă partenerilor externi nicio promisiune care să expună cetățenii români unor presiuni sociale și amenințări teroriste. Câtă vreme trăim ca țară din împrumuturi, Președintele, CSAT și Guvernul nu au mandat să-și asume în numele României vreun angajament care să supună la eforturi financiare un buget național deja insuficient pentru nevoile interne”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

„Nu este cazul ca România să deconteze erorile sau eșecurile altora. Nu i se poate cere României să rezolve crize de asemenea anvergură, când guvernul Cîțu și președintele Iohannis sunt și așa incapabili să facă față multiplei crize interne – medicale, demografice, sociale, economice, politice, educaționale”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor mulțumește celor 32.000 militari români care au participat la misiunea din Afganistan în cei 19 ani de implicare cu structuri militare și aduce un omagiu celor 27 de militari căzuți și 227 răniți în acest teatru de operațiuni. Ei și-au îndeplinit misiunea cu cinste, chiar dacă pentru o cauză în final pierdută.

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc la Palatul Cotroceni miercuri, 25 august 2021, începând cu ora 16:00, transmite Administrația Prezidențială.

Citește și:  HALUCINANT: Prima generaţie cu masca la gât: Copiii, duși cu sfoara în clasă

Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica referitoare la situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.

Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale, inclusiv validările de securitate care se impun, a arătat Aurescu

Sursa: R3Media

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =

Close