Israel
Război în Israel: Sute de cadavre găsite la un festival de muzică. Israelul mobilizează 300.000 de soldați
Israelul se află în stare de război, după un atac surpriză al grupării Hamas. Peste o mie de oameni au fost uciși în cele două zile de violențe. Armata israeliană a mobilizat un număr foarte mare de soldați și va începe în curând o ofensivă terestră în Gaza. Iranul neagă orice implicare în atacuri.
Israelul mobilizează 300.000 de rezerviști și se pregătește de ofensivă
Israelul a înrolat un număr record de 300.000 de rezerviști ca răspuns la atacul Hamas din Gaza și „trece la ofensivă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al șefului armatei, scrie Reuters.
„Niciodată nu am înrolat atât de mulți rezerviști la o asemenea scară. Trecem la ofensivă”, a declarat purtătorul de cuvânt militar șef, contraamiralul Daniel Hagari.
Informațiile oficiale anterioare făceau referire la 100.000 de oameni chemați la arme.
De sâmbătă, avioanele israeliene au bombardat ținte din Gaza, în timp ce forțele sale terestre au luptat pentru a prelua controlul asupra satelor și orașelor de frontieră invadate militanții palestinieni.
Hagari a declarat că a fost restabilit controlul asupra acestor comunități, dar că au continuat ciocnirile izolate, deoarece unii bărbați înarmați au rămas activi.
Hamas vrea să elibereze toți prizonierii palestinieni
Hamas vrea să elibereze „toți prizonierii palestinieni” din Israel și să pună capăt provocărilor israeliene în Cisiordania ocupată și în Ierusalim, în special la Moscheea Al-Aqsa, a declarat luni un purtător de cuvânt al grupării militante pentru Associated Press.
Abdel-Latif al-Qanoua a declarat prin telefon că militanții Hamas se luptă în continuare cu forțele israeliene și că au capturat mai mulți israelieni luni dimineață.
„Suntem într-o luptă deschisă pentru a ne apăra poporul nostru și Moscheea Al-Aqsa”, a spus el.
„Această bătălie este legată de eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni și de încetarea activităților acestui guvern fascist în Ierusalim”, a spus al-Qanoua.
El a spus că grupul a capturat „un număr mare de israelieni” în Gaza, fără a da o cifră exact, menționând că aripa militară a Hamas, al-Qassam, va anunța cifrele mai târziu.
Sute de tineri uciși la un festival
Paramedicii serviciului israelian de salvare Zaka au scos aproximativ 260 de cadavre de la festivalul de muzică Tribe of Nova, organizat într-o zonă rurală din apropierea graniței dintre Gaza și Israel, unde mii de tineri urmau să sărbătorească sărbătoarea evreiască Sukkot, scrie Associated Press.
Atacul asupra festivalului a venit sâmbătă dimineață, în timpul asaltului general al militanților Hamas, la care au participat peste 1.000 de luptători, unii inclusiv cu deltaplane cu motor.
Organizatorii festivalului au declarat că asistă forțele de securitate pentru a ajuta la localizarea persoanelor dispărute, iar serviciul israelian de urgență a menționat că bilanțul deceselor ar putea crește, pe măsură ce echipele continuă să cerceteze zona.
Peste 130 de oameni ar fi fost luați prizonieri de către Hamas, grup palestinian desemnat ca organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel.
Înregistrările pe rețelele sociale arată cum aceștia aleargă să caute adăpost în timp ce se aud focuri de armă.
Peste 1.100 de morți de ambele părți
Guvernul israelian a declarat război duminică și a dat undă verde pentru „măsuri militare semnificative” de represalii împotriva Hamas, ca răspuns la atacul surpriză de sâmbătă dimineață al grupării.
În paralel, armata israeliană (IDF) a încercat să alunge luptătorii Hamas, care încă se află în câteva zone din sudul țării, și a intensificat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.
La aproape două zile după ce Hamas a lansat incursiunea fără precedent din Fâșia Gaza, cel mai recent bilanț arată că cel puțin 700 de oameni au fost uciși în Israel, dintre care peste 40 de soldați, iar peste 2.000 au fost răniți.
Peste 400 au fost de persoane au ucise și alte 2.700 rănite în represaliile israeliene din Gaza – o fâşie îngustă de pământ în care locuiesc circa 2,3 milioane de palestinieni.
„Prețul pe care îl va plăti Fâșia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generații întregi”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, conform Reuters.
Armata a precizat luni dimineață că bombardamentele continuă împotriva militanților Hamas din Gaza, după ce în cursul nopții a atacat sute de ținte.
Peste 100.000 de soldați mobilizați
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că țara a mobilizat aproximativ 100.000 de soldați, o decizie pe care analiștii o văd ca fiind o pregătire pentru o invazie terestră în Gaza.
Mii de soldați activi au fost trimiși în jurul Fâșiei Gaza, acolo unde armata a început în paralel să evacueze civilii.
„Treaba noastră este să ne asigurăm că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va mai avea nicio capacitate militară cu care să amenințe civilii israelieni și, în plus, trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va mai guverna fâșia Gaza”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a precizat luni dimineață că luptele continuă în „şapte-opt zone” şi că există în desfăşurare o luare de ostatici la un kibbutz.
„Încă îi vânăm pe ultimii terorişti din interiorul teritoriului israelian. Trupele noastre merg din uşă în uşă şi din casă în casă, căutând şi, în multe cazuri, angajându-se în luptă cu ultimii terorişti din interiorul Israelului”, a declarat el pentru CNN.
Jonathan Conricus a menționat că încă mai există breşe la graniţă, dar acestea sunt „temporar închise şi păzite”.
Evaluarea forţelor israeliene este că majoritatea militanţilor care se mai află în Israel „probabil au trecut mai întâi în Israel, iar apoi pur şi simplu nu au mai putut să se întoarcă şi au rămas blocaţi, iar acum aleg probabil să iasă la luptă şi încearcă să ucidă civili israelieni sau să se angajeze în schimburi de focuri cu trupele israeliene”, a spus reprezentantul IDF.
De asemenea, în briefingul de presă de luni dimineaţă, armata israeliană a anunţat însă că sunt trase în continuare tiruri cu rachete şi artilerie în Ashkelon, un oraș cu ieșire la Marea Mediterană, aflat la 50 de kilometri sud de Tel Aviv și la 13 kilometri nord de granița cu Fâșia Gaza.
Implicarea Iranului
Iranul este un aliat al Hamas și, deși a felicitat gruparea pentru atac, misiunea sa la Națiunile Unite a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacuri.
Dar cotidianul Wall Street Journal scrie, citând reprezentanți ai Hamas și Hezbollah, că oficiali de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului și au dat undă verde pentru asalt la o întâlnire de lunea trecută din Beirut.
În plus, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și-a exprimat sprijinul pentru atacul Hamas, spunând că Israelul trebuie să fie tras la răspundere pentru că pune în pericol regiunea.
De asemenea, separat de luptele din Gaza, forțele israeliene și miliția libaneză Hezbollah, susținută de Iran, au avut duminică un schimb de focuri de artilerie și de rachete în nordul Israelului.
În Egipt, doi turiști israelieni au fost împușcați mortal împreună cu un ghid.
SUA sprijină Israelul
Statele Unite ale Americii spun că vor muta muta un portavion, nave și avioane în estul Mediteranei și că vor oferi Israelului echipamente și muniții suplimentare.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că portavionul USS Gerald R. Ford, un crucișător de rachete și patru distrugătoare de rachete se îndreaptă spre regiune. De asemenea, vor fi trimise avioane de luptă americane.
După ce sâmbătă a emis o declarație în care a promis un sprijin „solid și neclintit” pentru Israel, președintele american Joe Biden a ordonat duminică „sprijin suplimentar” pentru Israel, conform unui anunț al Casei Albe, în care nu au fost oferite alte detalii, scrie AFP.
„Președintele a direcționat un sprijin suplimentar pentru Israel în fața acestui atac terorist fără precedent al Hamas”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Anunțul a fost făcut după ce un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat sâmbătă că discuțiile la nivel înalt între oficialii celor două țări privind ajutorul militar sunt deja în curs de desfășurare.
De asemenea, președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris sunt informați de către oficiali din domeniul securității naționale cu privire la situația din Israel, iar oficialii Casei Albe vor rămâne, de asemenea, în contact cu israelienii și cu „omologii din întreaga regiune”.
Până la o mie de români s-au întors în țară
Peste 800 de cetățeni români au fost repatriați din Israel, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, luni pentru Digi24.
Aproximativ 800 de români mai sunt încă în Israel, iar alți 350 de români se află în Fâșia Gaza, dintre care circa 100 au solicitat evacuarea.
Ministrul a precizat că repatrierile au fost făcute prin intermediul a nouă curse aeriene operate de compania TAROM și de companii private.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat anterior că a „continuat demersurile pentru identificarea şi a altor posibilităţi de repatriere a cetăţenilor români şi a grupurilor de pelerinilor români din zonă”.
De asemenea, MAE a mai transmis că românii care intenţionează să călătorească în Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica Alerte de călătorie.
Ministerul mai spune că pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv se află o echipă consulară mobilă a Ambasadei României şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport.