Romania

Rafila, despre certificatul Covid: Nu trebuie să includă un mecanism de inducere a obligativităţii vaccinării

Asculta informatia

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase, că implicarea acestora în eforturile de combatere a pandemiei de SARS-CoV-2 ar avea un impact important în acest demers. În plus, medicul a precizat că introducerea certificatului trebuie să ţină cont şi de accesul la serviciile religioase.

De asemenea, Rafila a transmis că decizia de introducere a unui certificat Covid nu trebuie să fie o decizie discreţionară, trebuie înţeleasă şi respectată de toată lumea.

În ceea ce priveşte, declaraţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind necesitatea discutării potenţialei introduceri a vaccinării obligatorii la nivelul Uniunii Europene, ministrul Sănătăţii este de părere că asemenea decizii “privesc statele membre”, adăugând că fiecare stat membru are dreptul să adopte o “politică de sănătate publică care să răspundă, pe de o parte interesului de sănătate publică, iar pe de altă parte trebuie să răspundă şi contextului naţional”.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că există în prezent un proiect în dezbatere prin care accesul în biserică să se facă pe baza certificatului Covid. Totuşi, potrivit premierului, la întâlnirea pe care a avut-o azi cu reprezentanţii cultelor religioase din România aceştia au cerut ca cetăţenii să poată să beneficieze de libertatea de a merge la biserică fără obligativitatea certificatului verde.

În continuare, redăm dialogul dintre Rafila şi jurnalişti pe tema certificatului Covid:

Reporter: Consideraţi o măsură necesară ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru accesul în cultele religioase?

Rafila: Libertatea religioasă trebuie respectată. Aş vrea să schimbăm această denumire de certificat verde. Este, de fapt, o rugăminte şi a Comisiei Europene. Certificatul verde este destinat circulaţiei în spaţiul comunitar. Noi discutăm despre un certificat Covid sau Stop Covid pe care îl adoptă fiecare stat membru în interior pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, de limitare a consecinţelor pandemiei. Cred că, atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv. Adică, nu trebuie să fie o decizie discreţionară. Trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea. Iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există, dacă vreţi, acces la magazinele de strictă necesitate. Noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru. Dar vă spunea domnul prim-ministru un lucru foarte important: vaccinarea este o parte a soluţiei. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblu ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, la responsabilitatea individuală, cred poate fi modificat în aşa fel încât să limităm transmiterea.

Citește și:  Propaganda de vaccinare a guvernului român devine din ce în ce mai agresivă și mai primitivă: Reducere de 10% la un coș de cumpărături pe cap de vaccinat

Reporter: Vom avea certificatul Covid în Parlament până de Crăciun?

Rafila: Asta depinde foarte mult de Parlament, dar cu siguranţă, în această lună, vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri. Discutam zilele sau săptămânile trecute despre o variantă care să permită introducerea sau chiar renunţarea la certificatul Covid în funcţie de anumiţi parametri epidemiologici măsurabili şi cunoscuţi din vreme de către toată lumea.

Reporter: Liderii UE au discutat aseară despre o eventuală obligativitate a vaccinării anti-Covid.

Rafila: Liderii… nu ştiu, dumneavoastră spuneţi de preşedintele Comisiei Europene, nu de liderii… Era o părere personală a doamnei preşedinte, pe de o parte. Pe de altă parte, aceste decizii privesc statele membre şi lucrul ăsta a fost precizat explicit de preşedintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul că informarea este cea mai bună soluţie şi dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală şi pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare. Îmi pare rău, dar am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opţiune voluntară şi este foarte greu să vii în acest moment şi să discuţi despre obligativitatea vaccinării. Cred că trebuie să fim puţin echilibraţi şi fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă, pe de o parte interesului de sănătate publică, iar pe de altă parte trebuie să răspundă şi contextului naţional.

Reporter: Dacă se adoptă sistemul de introducere şi renunţare a certificatului Covid când scade mult rata de infectare, nu credeţi că se descurajează vaccinarea?

Rafila: Nu ştiu dacă se descurajează vaccinarea. În primul rând, nu cred că trebuie să fim ipocriţi şi să spunem că introducem un certificat Covid care este un instrument de protejare a sănătăţii publice, iar în spatele acestui instrument să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecţi, cinstiţi cu populaţia dacă vrem să avem din partea populaţiei sprijin şi încredere în ceea ce facem şi spunem.

Citește și:  Mâna pe furci! Certificatul verde va deveni Certificat de vaccinare! Marți, 21 decembrie, toții românii fac Revoluție la București!

Reporter: Va fi obligatoriu certificatul Covid la serviciu?

Rafila: Vom discuta acest lucru. Vreau să vă aduc aminte că propunerea care a existat în Parlament şi care a iscat atâtea dezbateri, a fost limitativă şi s-a referit doar la personalul medical. În cazul personalului medical, nici măcar nu este vorba de o măsură de sănătate publică, generală, ci este vorba de siguranţa pacientului. Mi se pare absolut firesc ca personalul medical care intră în contact cu pacientul să fie… să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecţia. Cu siguranţă, dacă acea formă se referea strict la personalul medical… atenţie, însă fără aceste criterii legate de concedierea personalului medical în plină pandemie, pentru că lucrul ăsta nu e posibil şi nici măcar nu e minim raţional, cred că toată lumea ar fi fost de acord. Mi se pare firesc că, în domeniul medical, personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare.

Reporter: De ce nu şi alte categorii de personal?

Rafila: Nu. Eu nu am spus că nu şi alte categorii de personal. Eu v-am spus cum a fost introdus în Parlament acest proiect al certificatului verde. Sigur şi pentru alte categorii de personal, dar rămâne să avem discuţii. Cum vă spuneam, mecanismul incluziv este extrem de important. Nu trebuie să existe un mecanism discreţionar în momentul de luare a deciziei pentru că importantă este participarea populaţiei, a angajatorilor. Să ştiţi că angajatorii sunt esenţiali în această pandemie pentru că angajatorii şi medicii de familiei sunt cei în care populaţia are cea mai mare încredere.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 19 = 29

Close