EuropaRusia

Putin: Rusia nu va împiedica exporturile de cereale, dar Ucraina trebuie să-şi demineze porturile de la Marea Neagră

Asculta informatia

Rusia nu va împiedica exporturile de cereale din Ucraina şi este dispusă să garanteze securitatea navelor care le transportă, dar Ucraina trebuie să-şi demineze porturile de la Marea Neagră, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiilor DPA şi EFE, potrivit agerpres.

”Nu noi am minat porturile”, a spus el la Forumul economic de la Sankt Petersburg, reafirmând o condiţie a Moscovei deja respinsă de Kiev, care se teme că dacă-şi deminează zona de coastă Ucraina devine şi mai vulnerabilă în faţa unui eventual atac rusesc de pe mare, deşi Rusia a promis că nu va profita de o eliminare a minelor pentru a porni un astfel de atac în agresiunea sa militară intrată vineri în cea de-a 114-a zi.

Preşedintele rus a amintit că, potrivit Departamentului american al Agriculturii, în Ucraina sunt stocate circa 6 milioane de tone de grâu şi 7 milioane de tone de porumb. Răspunzând acuzaţiilor occidentale că Rusia provoacă crize alimentare în alte ţări prin blocada impusă porturilor ucrainene, el a spus ”dacă avem în vedere că la nivel mondial se produc 800 de milioane de tone de grâu, 5 milioane nu vor schimba nimic”.

Putin a sugerat de asemenea că cerealele ucrainene pot fi exportate şi prin Belarus, Polonia sau România.

El a acuzat Occidentul, în special SUA, că cu ”banii imprimaţi în mari cantităţi (…) absoarbe precum un aspirator” mărfuri alimentare de pe pieţele externe ”fără a se gândi la interesele altor state, inclusiv cele mai sărace”, iar acestora din urmă ”le mai rămân doar resturi, şi la preţuri astronomice”.

În ce priveşte Rusia, sancţiunile occidentale care o împiedică să-şi exporte îngrăşămintele pun într-adevăr în pericol producţiile agricole ale altor ţări, a mai argumentat preşedintele rus.

Citește și:  Zece tone de deșeuri din sticlă aduse din Grecia, oprite la vama Giurgiu.

El a descris aceste sancţiuni drept ”stupide” şi ”necugetate”, susţinând că în timp ce ”războiul economic fulger” al Occidentului împotriva Rusiei a eşuat, acesta are un efect de bumerang asupra Europei, care conform estimării lui Putin pierde circa 400 de miliarde de dolari în urma sancţiunilor.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 4

Close