Rusia

Putin cheltuie miliarde pentru a înfrânge Ucraina. Zelenski fluieră a pagubă

Vladimir Putin s-a angajat să cheltuiască anul viitor suma record de 157 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva Ucrainei și pentru a asigura securitatea Rusiei – o creștere de 70% față de bugetul pentru apărare din acest an.

Dar Volodimir Zelenski  nu a reușit să obțină 61,4 miliarde de dolari de la SUA și 50 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Aliații Ucrainei sunt dezbinați când vine vorba de oferit bani.

În timpul lungilor conferințe de presă din ultimele zile despre problemele de război cu care se confruntă ambele țări, încrederea pe care o emana președintele Rusiei a depășit în mod clar simpla credință exprimată de cel al Ucrainei.

O contraofensivă ucraineană de vară care s-a încheiat fără câștiguri teritoriale semnificative i-a divizat pe generalii aliați, în timp ce forțele rusești au avansat în ultimele săptămâni pe frontul de est.

În timp ce Putin laudă “forțele noastre armate”, Zelenski a primit o lovitură din partea  republicanilor din Congresul american, care au blocat procesul politic de aprobare a ajutorului militar. Mișcare similară din partea UE, din cauza premierului maghiar Viktor Orban.

Determinarea lui Putin a fost pusă în perspectivă într-un raport al ziarului Bild, în care o sursă rusă anonimă descria planurile de a cuceri orașele rămase din regiunile Luhansk și Donețk și de a acoperi o mare parte din Harkov până la sfârșitul anului 2024. Strategia ar anula câștigurile ucrainene din septembrie anul trecut.

Soldații ucraineni care au luat parte la operațiunile de peste râul Nipru, în Herson, au declarat pentru New York Times că acestea echivalează cu o „misiune sinucigașă”.

Citește și:  Rusia aşteaptă răspunsuri din partea SUA şi NATO cu privire la cererile sale pentru a continua negocierile

Ei au descris “un număr mare de victime” și un bombardament atât de intens dinspre pozițiile rusești, încât nu au reușit să recupereze trupurile camarazilor lor de pe malul stâng timp de două luni. Și nici nu au reușit să îi transporte pe răniți înapoi în taberele de bază.

„Aceste dificultăți sunt de așteptat pentru ceea ce este o operațiune cu poziții limitate”, potrivit analiștilor militari de la  Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a avertizat că Rusia are acum “suficiente drone pentru a ataca Ucraina în fiecare zi din diferite direcții”.

Putin a declarat că are 617.000 de soldați pe front, cu aproximativ 200.000 mai mulți decât estimaseră serviciile de informații militare ucrainene în septembrie.

Tags

Articole similare

Close