PSD schimbă macazul. Certificatul verde, pus în stand-by – Europa News
Romania

PSD schimbă macazul. Certificatul verde, pus în stand-by

”Nu poți implementa certificatul verde când numărul de cazuri Covid scade”, a declarat Alexandru Rafila. Afirmația reprezintă o întoarcere la 180 de grade a PSD-ului, care bătuse deja palma cu liberalii pe amendamentele opresive la adresa nevaccinaților. Această schimbare a macazului ar putea însemna și că negocierile pentru noul Guvern nu au mers așa cum se așteptau social-democrații.

Nu știu dacă am dreptate, în fapt este și greu să mai prevezi cu exactitate ce se va întâmpla în actualul cotext politic. Dar rămân totuși la supoziția mea, că atragerea PSD-ului în jocul negocierilor pentru formarea unui nou guvern a avut ca miză votarea certificatul verde la locul de muncă. Și nu cred că cei aflați la butoanele PSD nu au știut acest lucru.

Tot circul acesta cu sabotarea coaliției de către Florin Cîțu, cu demiterea Guvernului și cu cele aproape două luni fără Executiv a reușit să enerveze pe toată lumea, liberalii și președintele Iohannis pierzându-și și ultimii susținători. Să nu accepți singura solicitare a USR-ului, de a-l schimba pe Cîțu din fruntea Guvernului, și apoi să faci alianță cu PSD-ul și să-l schimbi apoi pe Cîțu nu are nicio logică. Ceva este putred în toată nebunia asta politică de acum.

Cu aripa Orban pierdută din front și cu probabilitatea ca propriii deputați, pe lângă unii de la USR, să voteze împotriva certificatului verde era însă un risc foarte mare. Tocmai de aceea s-a decis mimarea negocierilor cu PSD, pentru că iată, se tot negociază fără a se ajunge la un consens. Eu zic că doar se trage de timp, până când intră în plen proiectul cu certificatul verde. Și atunci, viitorii parteneri de guvernare nu ar avea cum să voteze decât în favoarea acestuia. Cel puțin așa s-au făcut calculele. Dar, după scandalul și discuțiile pe amendamentele propuse de partide, care, practic, instituiau vaccinarea obligatorie indirectă, a urmat o perioadă de acalmie, în care doar certurile pe portofoliile ministerelor și pe scaunul de premier se mai auzeau.

Citește și:  Dr. Oana Secară: ”Vaccinarea în masă nu se justifică!”

Pasul înapoi

Cel puțin aparent, PSD-ul a făcut un pas în spate, și nu din cauza presiunilor uriașe din partea populației și a semnalelor că votul pentru certificatul verde le va compromite viitorul politic. Chiar dacă vor să pară că au lucrurile sub control la negocieri, se pare că ceva s-a stricat pe acolo. Numai așa îmi explic întoarcerea ca la Ploiești făcută de Alexandru Rafila, care a anunțat brusc că certificatul verde nu este oportun în acest moment. „Într-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a declarat Alexandru Rafila.

SURSA. national.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close