Proteste violente la Washington. Manifestanţii antirasism au distrus şi incendiat singura statuie a unui general confederat – Europa News
AmericaWorld

Proteste violente la Washington. Manifestanţii antirasism au distrus şi incendiat singura statuie a unui general confederat

Protestele au degenerat în Washington. Manifestanţii antirasism au doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă singura statuie a unui general confederat ridicată în capitala Statelor Unite.

Postul american de televiziune ABC7 News a difuzat imagini cu statuia generalului sudist Albert Pike care a fost distrusă. Zeci de manifestanţi au doborât-o de pe soclu cu ajutorul unei frânghii, în timp ce scandau sloganul “Black lives matter”.

Preşedintele american Donald Trump a calificat acest incident drept o “ruşine pentru ţara noastră”. Printr-un mesaj publicat pe Twitter, liderul de la Casa Albă a cerut arestarea autorilor şi a acuzat poliţia din Washington că “nu-şi face treaba, privind cum o statuie este doborâtă şi incendiată’.

Potrivit Agerpres, incidentul a avut loc la finalul manifestaţiilor care au marcat vineri împlinirea a 155 de ani de la ‘Juneteenth’, ziua în care, în 1865, ultimii sclavi au fost eliberaţi în Texas.

Numeroase statui ridicate în cinstea unor personalităţi ale taberei confederate din timpul Războiului de Secesiune (1861-1865) au fost demolate în ultimele zile în SUA.

Mai multe drame, printre care moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, au obligat naţiunea americană să-şi facă un examen de conştiinţă în privinţa rasismului care i-a marcat trecutul şi care impregnează încă societatea.
Citește și:  Anarhiștii de culoare au început să se împuște între ei în SUA
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close