Proteste masive in AUSTRALIA împotriva măsurilor anti-pandemie luate de autorităţi – Europa News
Australia

Proteste masive in AUSTRALIA împotriva măsurilor anti-pandemie luate de autorităţi

Australienii din statul Victoria au ieşit în stradă în weekend pentru a protesta împotriva obligativităţii vaccinării şi a unei legi care ar da guvernului local puteri fără precedent legate de pandemie.

Mii de oameni au ieşit pe străzile din Melbourne pentru a cincea sâmbătă consecutiv pentru a-şi exprima opoziţia faţă de legislaţia controversată – numită Legea privind sănătatea publică şi bunăstarea (Managementul pandemiei) – din 2021, care a fost aprobată oficial de camera superioară a Parlamentului statului pe 2 decembrie, după dezbateri prelungite şi numeroase amendamente.

Victoria este acum primul stat australian care are legislaţie specifică pandemiei. Legislaţia va intra în vigoare din 16 decembrie, la o zi după expirarea actualei stări de urgenţă. Pachetul legislativ a fost centrul unei dezbateri publice intense şi a unei serii de mitinguri de protest în cartierul central comercial din Melbourne, în ultima lună.

Una dintre multele prevederi controversate ale legii dă guvernului statului Victoria puterea de a declara pandemii şi de a emite ordine de sănătate publică. Legea prevede, de asemenea, amenzi mari pentru încălcarea ordinelor pandemice.

Videoclipurile difuzate pe mai multe platforme de socializare au arătat mii de oameni care se adunau în Treasury Gardens, iar mai târziu au pornit un marş paşnic prin oraş. Demonstranţii au fluturat steaguri australiene, unele dintre ele fiind montate invers, pentru a semnala un moment de primejdie.

Poliţia din Victoria a estimat că erau între 8.000 şi 10.000 de protestatari în oraş la apogeul mitingului, jumătate din dimensiunea mitingului de săptămâna trecută.

Separat, a avut loc un contra-protest în Carlton, în apropiere, cu sute de participanţi, care ţineau pancarte care susţineau vaccinarea, conform Australian Associated Press.

În aceeaşi zi, aproximativ 200 de persoane s-au adunat şi la sediul ABC News din Melbourne din Southbank. Mulţimea a scandat în faţa intrării clădirii „mincinoşii”, criticând postul guvernamental de televiziune, în timp ce poliţştii i-au împiedicat să intre în clădire, a transmis publicaţia The Age.

Sute de protestatari s-au adunat duminică în oraşul Ballarat, fluturând steaguri al Australiei şi Eureka, a informat Herald Sun.

Citește și:  Australia lansează un centru Covid pe un stadion pentru a injecta 24.000 de copii fără acordul părinților

Protestatarii s-au adunat în faţa sălii civice din Ballarat şi au strigat sloganuri împotriva guvernului, cerând arestarea lui Dan Andrews, premierul statului.

Guvernul australian a acordat duminică aprobarea provizorie pentru utilizarea vaccinului Comirnaty produs de Pfizer pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani.

Locuitorii statului Victoria s-au confruntat cu cea mai lungă carantină legată de COVID-19 şi cu cele mai stricte restricţii din Australia şi din lume.

Pe lângă obligativitatea vaccinării pentru mulţi lucrători, persoanele cu vârsta peste 12 ani din Victoria trebuie să prezinte dovada vaccinării sau o scutire pentru a accesa majoritatea serviciilor şi zonelor publice neesenţiale.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close