Europa

Preţul la gaze SCADE în toată Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut joi, cumpărătorii luând în considerare opţiuni pentru menţinerea livrărilor din Rusia fără încălcarea sancţiunilor, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au scăzut cu 6,9%, după două zile de creşteri. Grupul italian Eni SpA se pregăteşte să-şi deschidă un cont în ruble la Gazprombank JSC, ceea ce-i permite în mod potenţial să îndeplinească cerinţele privind plata achiziţiilor în moneda locală a Rusiei, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Patru cumpărători europeni au plătit în ruble şi zece şi-au deschis conturi la banca rusească, susţin surse de la Gazprom PJSC.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Tensiunile s-au accentuat miercuri, după ce Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, deoarece nu au folosit noua procedură de plată. De asemenea, Kremlinul a avertizat că ar putea fi suspendate livrările către alţi cumpărători care nu plătesc în ruble.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

”Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii”, a indicat Ursula von der Leyen.

Citește și:  Fenomen îngrijorător în Spania. Tinere înţepate cu ace de seringă în cluburile de noapte. Grijă mare și la Untold
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close