Africa

Preşedintele Africii de Sud acuză NATO pentru războiul din Ucraina

Asculta informatia

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat joi NATO pentru războiul din Ucraina şi a declarat că el va rezista apelurilor de a condamna Rusia, în comentarii ce pun la îndoială dacă va fi acceptat de Ucraina sau de Occident ca mediator, relatează Reuters , potrivit agerpres.  

„Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele din rândul propriilor lideri şi oficiali pe parcursul mai multor ani că expansiunea sa spre Est ar conduce la o mai mare instabilitate în regiune, nu la o reducere a ei”, a declarat Ramaphosa, o poziţie menţinută de asemenea de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ramaphosa a spus totuşi că Africa de Sud „nu poate tolera folosirea forţei şi încălcarea dreptului internaţional’, o aparentă referire la invazia Ucrainei din 24 februarie, pe care Moscova o numeşte „operaţiune specială” pentru dezarmarea şi „denazificarea” Ucrainei.

Kievul şi aliaţii săi occidentali cred că Rusia a lansat un război neprovocat pentru a subjuga un vecin pe care Putin îl numeşte stat artificial.

Ramaphosa a mai dezvăluit că Putin l-a asigurat personal că negocierile înregistrează progrese. Liderul sud-african a spus că nu a discutat încă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Vineri, biroul lui Ramaphosa a anunţat că Africii de Sud i s-a cerut să medieze în conflictul Rusia-Ucraina şi că el i-a spus lui Putin că acesta ar trebui rezolvat prin negocieri. Ramaphosa nu a precizat cine i-a cerut să intervină.

„Sunt cei care insistă că ar trebui să luăm o atitudine foarte duşmănoasă împotriva Rusiei. Abordarea pe care o adoptăm (în schimb) este (…) de a insista că ar trebui să existe dialog”, a mai declarat Ramaphosa. „Urletele şi ţipetele nu vor pune capăt acestui conflict”, a adăugat el.

Citește și:  SOMALIA: Atac sinucigaş asupra unui convoi guvernamental
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close