Romania

Portul Constanța riscă sufocarea din cauza afluxului masiv de cerealele venite din Ucraina

Portul Constanța riscă sufocarea din cauza afluxului masiv de cerealele venite din Ucraina (Reuters).

Portul Constanța a devenit esențial pentru exportul către Europa a cerealelor din Ucraina, dar riscă să nu facă față cantităților estimate, mai ales că volumele s-ar putea dubla față de anii trecuți și capacitățile de stocare sunt insuficiente, arată o analiză Reuters.

Prin portul Constanța au trecut o treime dintre cerealele exportate de Ucraina, de când a început războiul și varianta Constanța este mult mai ieftină decât alte rute.

Porturile din Ucraina au fost blocate după februarie 2022 și țara vecină a recâștigat acces limitat la trei porturi, după o înțelegere privind exportul de cereale, semnată cu Rusia în iulie 2022, după negocieri conduse de Turcia și de ONU. De trei ori a fost reînnoită înțelegerea, dar expiră luna aceasta din nou.

Constanța este extrem de importantă în drumul cerealelor ucrainene spre Europa și portul a gestionat exportul a 8,6 milioane de tone de cereale în 2022 și 6,3 milioane în primele cinci luni din 2023. Cantitatea totală de cereale care a trecut prin portul Constanța în primele cinci luni din an a crescut cu 21% față de perioada similară a anului trecut, iar aici sunt incluse toate tipurile de cereale, nu doar cele din Ucraina, se mai arată în analiza Reuters.

Estimarea este că va crește și pe mai departe cantitatea și se vor atinge noi recorduri pentru cel mai mare port românesc. Însă portul nu are cum să facă față acestor volume.

De la începutul războiului, Ucraina a exportat 49 milioane de tone de cereale.

Citește și:  Dronele sinugigașe iraniene fac prăpăd în Ucraina

Portul Constanța este o variantă preferată de mulți exportatori din Ucraina, deoarece este o rută mult mai ieftină și mai rapidă decât alte trasee de export, iar portul este competitiv nu doar pentru exportul cerealelor provenite din vestul Ucrainei, ci și pentru cele din centrul țării.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close