Asia

Portul burqăi nu va fi obligatoriu pentru femeile din Afganistan (purtător de cuvânt al talibanilor)

Asculta informatia

Portul burqăi, un văl care acoperă corpul integral, nu va fi obligatoriu pentru femei, deoarece „există diferite tipuri de văl”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al talibanilor care au preluat puterea în Afganistan, relatează AFP, potrivit agerpres

Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.

„Burqa nu este singurul hijab (văl) care poate fi purtat, există diferite tipuri de hijab care nu se limitează la burqa”, a declarat Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al grupării talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News.

Shaheen nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani.

Odată cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasă a legii islamice, numeroase ţări şi organizaţii de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor şi femeilor din Afganistan.

„Ele pot primi o educaţie, de la şcoala primară până la universitate. Noi am anunţat această politică în cadrul unor conferinţe internaţionale, la cea de la Moscova şi aici la conferinţa de la Doha cu privire la Afganistan”, a explicat Shaheen.

Mii de şcoli în zonele controlate de talibani sunt în continuare deschise, a precizat el.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat „în special oribil şi sfâşietor să vadă că drepturile căpătate cu greutate de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie luate” în zonele aflate sub controlul talibanilor.

Citește și:  ISIS revendică asasinarea celor trei tinere din Jalalabad

Sub regimul precedent al acestei grupări radicale, femeile nu-şi puteau părăsi domiciliul decât însoţite de un „mahram”, un însoţitor masculin din familia lor.

Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidările pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 55

Close