EuropaReligie

Portugalia: Bisericile evanghelice în creștere puternică

Din 2001, numărul bisericilor evanghelice aproape sa dublat în Portugalia. Alianța Evanghelică din Portugalia estimează că 60% dintre adunări au încă planuri de plantare.

Comunitatea evanghelică din Portugalia crește rapid. Această creștere rapidă a fost deosebit de remarcabilă de la începutul secolului al XXI-lea. Potrivit unui raport al Alianței Evanghelice din Portugalia (AEP), publicat pe 28 iunie, 44,6% din bisericile actuale au fost create din 2001. În regiunile Lisabona și Setúbal, aproximativ 20% dintre adunări au început după 2020. Mai mult, comunitățile evanghelice încă plănuiesc să crească. 62,5% dintre aceștia au declarat că „au definite planuri și locații” pentru înființarea de noi biserici în termen de cinci ani.

Cu toate acestea, această creștere nu a fost atât de liniară. În 2017, AEP a dezvăluit că evanghelicii au pierdut aproape 700 de lăcașuri de cult între 2000 și 2016 , în special din cauza migrației dintre fostele colonii (Angola, Capul Verde, Mozambic etc.). Mulți s-au „întors în țară”. Raportul mai arată că 38% dintre pastorii evanghelici s-au născut în Brazilia, dar că 70% dintre noii credincioși sunt portughezi.

Mai mult, spre deosebire de alte țări, pandemia pare să fi crescut frecvența la biserică. 53% dintre cei 350 de lideri de adunări chestionați au observat într-adevăr o prezență mai mare la serbările religioase. Creștinii evanghelici reprezintă acum 2,1% din populație conform recensământului din 2021. Credința catolică rămâne majoritară, practicată de 80% din populație.

Citește și:  Concedierile in ANGLIA au ajuns la un nivel record
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close