Europa

Portugalia a început vaccinarea anti-COVID în centrele de îngrijire a vârstnicilor

Portugalia a început luni vaccinarea împotriva noului coronavirus în reşedintele pentru vârstnici, un nou pas în procesul de imunizare care a fost demarat la 27 decembrie şi care în prima săptămână s-a axat asupra personalului sanitar, când au fost administrate în total 16.701 de doze, potrivit datelor guvernelor, relatează EFE,si agerpres

La primele ore ale zilei de luni a venit rândul personalului de îngrijire a rezidenţilor din aceste centre, având prioritate săptămâna aceasta 150 de centre situate în cele 25 de municipii ale ţării, cu risc major de contractare a noului coronavirus.

Este vorba de municipiile care au raportat o incidenţă cumulată timp de 14 zile de peste 960 de cazuri la 100.000 de locuitori şi situate majoritatea în regiunea de nord a ţării (11 reşedinţe) dar şi în Alentejo (opt), precum şi în regiunea capitalei Lisabona.

Dacă se respectă calendarul prevăzut, în data de 11 ianuarie vaccinarea se va extinde şi centrelor de îngrijire a vârstnicilor din restul ţării.

Portugalia a primit 79.950 de doze de vaccin care au ajuns în ţară între 26 şi 28 de decembrie, la care se vor adaugă săptămâna aceasta alte 79.950 de doze pentru a continua procesul de vaccinare. Nu au existat întârzieri de livrare a vaccinurilor, astfel încât se prevede imunizarea a 950.000 de persoane până în aprilie.

În această primă fază vor primi vaccinul persoanele de peste 50 de ani cu patologii grave, rezidenţii şi personalul de îngrijire din centrele pentru vârstnici, personalul sanitar din prima linie şi alţi lucrători din serviciile de risc.

La o populaţie de 10 milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat în total 7.118 de decese şi 427.254 de contagieri de la începerea pandemiei de COVID-19.

Citește și:  SONDAJ: Majoritate germanilor sunt împotriva avantajelor pentru cei complet imunizaţi

Portugalia se află în stare de urgenţă până la 7 ianuarie, care se aşteaptă să fie prelungită încă o săptămână cel puţin, pentru a se afla impactul pe care l-au avut sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou asupra curbei contagierilor.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close