PoloniaReligie

Polonia: Un nou documentar despre abuzurile sexuale ale preoților catolici provoacă indignare

Un nou documentar despre abuzurile sexuale comise de preoți catolici a provocat o adevărată furtună în Polonia. “De-a v-ați ascunselea” redă momente din viața a doi frați, care, în copilărie, au fost abuzați de un preot. Cu toate că s-au plâns, biserica i-a tratat cu indiferență.

”De-a v-ați ascunselea” a fost lansat online și are deja aproape 4 milioane de vizualizări, strânse în doar câteva zile.

Doi frați, acum la vârsta maturității, vor ca preotul care i-a abuzat sexual când erau mici să aibă curajul să iasă în public și să recunoască.

Și mai vor că biserica poloneză să-și asume vina de a fi închis ochii și de a fi mușamalizat plângerile venite de-a lungul timpului.

”Cei ce au vizionat sau vor viziona documentarul vor fi revoltaţi când vor vedea că victimele abuzurilor sexuale nu au primit nici cel mai mic sprijin din partea statului sau a bisericii”, spune Tomasz Sekielski, regizorul documentarului.

Mai marii bisericii catolice din Polonia se declara îngrijorați de dezvăluirile din film și afirmă că vor cere Vaticanului să declanseeze o anchetă.

”Solicit Sfântului Scaun, prin intermediului Nunţiaturii, să înceapă cercetări, aşa cum a cerut Papa Francisc, pentru că biserica nu a luat măsurile cuvenite”, spune arhiepiscopul Wojciech Polak.

În strădaniile lor de a-și face dreptate și de a-l aduce în instanță pe preotul pe care îl acuză de pedofilie, cei doi frați au descoperit și alte victime, ale aceluiași preot.

”Aş vrea că unul dintre prelaţi să aibă curajul să iasă și să spună episcopul a greşit, îi cerem demisia. Trebuie să demisioneze şi să suporte consecinţele.Vrem o biserică normală, curată”, povestește Jakub Panhowiak, victimă a abuzurilor.

Citește și:  Polonia comemorează 76 de ani de la izbucnirea Insurecţiei din Varşovia

Noul documentar scoate în evidență nepăsarea manifestată în trecut la vârful bisericii catolice față de numeroasele plângeri la adresa unor preoți pedofili.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close