EuropaPolonia

Polonia nu se va alătura contractului negociat de Comisia Europeană pentru vaccinuri ANTI-Covid 19 și numește condițiile impuse de Pfizer drept „scandaloase”

Polonia nu se va alătura noii înțelegeri de achiziție a vaccinurilor, negociată de Comisia Europeană în numele statelor membre ale UE, a anunțat ministrul sănătății, Adam Niedzielski, informează Euractiv.

Comisia a anunțat vinerea trecută că a ajuns la un acord cu Pfizer și BioNTech pentru a putea reduce livrările agreate în 2020 și a prelungi perioada în care statele membre vor putea să le primească.

Conform ministrului polonez, Pfizer a cerut bani pentru dozele nelivrate, ceea ce ar reprezenta jumătate din costul întregii livrări, ceea ce în opinia ministrului polonez reprezintă o condiție „scandaloasă”.

„Condițiile negociat de Comisie în numele statelor membre sunt absolut nesatisfăcătoare și nu avem de gând să ne alăturăm acestei înțelegeri”, a spus Niedzielski, citat de Polish Press Agency.

Oficialul polonez a explicat că înțelegerea este atât de prost făcută, încât practic forțează țările să accepte sute de milioane de doze de care nu mai au nevoie. Actualmente, Polonia acționează în regim de forță majoră și refuză să mai accepte livrări.

Polonia face parte dintr-o coaliție de țări europene care insistă să se renegocieze contractele cu compania americană. Luna trecută, Polonia a transmis o scrisoare către Pfizer, cerându-i să schimbe termenii înțelegerii și să prevină irosirea a mii de vaccinuri. Niedzielski a acuzat Pfizer de lipsă de flexibilitate.

Conform acestuia, poziția Poloniei este împărtășită și de Ungaria și România. Lituania are și ea șanse să se alăture grupului nemulțumiților.

În martie 2023, ministrul sănătății din România, Alexandru Rafila, a declarat că țara noastră ar mai avea de primit 27 de MILIOANE de doze pentru 2022 și 2023. Rafila a spus că România vrea să iasă din acest contract.

Citește și:  DOLIU în ANGLIA! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

SURSA: r3media.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close