Polonia

Polonia își revine din cel de-al treilea val al pandemiei

Asculta informatia

Pe fondul unei statistici înspăimântătoare, cu peste 70.000 de morți din cauza Covid-19 de la începutul pandemiei, guvernul polonez a anunțat zilele trecute că va accelera procesul ieșirii din carantină în următoarele două săptămâni. Chiar dacă zilnic sunt raportate între 300 și 400 de decese, iar numărul oficial de cazuri încă se află la o cotă destul de ridicată, de 3000 sau 4000 de cazuri zilnic, guvernul polonez a anunțat ieșirea completă din carantină până la data de 31 mai.

În următoarele două săptămâni, vor avea loc liberalizări ale restricțiilor și ulterior ridicarea completă a acestora în patru etape concrete. Practic nu vor mai exista spații, instituții și branșe cu activitate restrânsă sau suspendată.

Eliminarea restricției ce va marca simbolic finalul celui de-al treilea lockdown va fi deschiderea completă a școlilor pe 29 mai. După această dată, vor mai exista anumite restricții, în particular purtarea măștii în public și limitarea aglomerărilor în orice spațiu închis, dar, per ansamblu, carantina va fi considerată ca fiind încheiată.

Optimism moderat

Ce a stimulat guvernul polonez să grăbească ieșirea din a treia carantină pandemică? În primul rând, un optimism moderat la nivelul guvernului a fost sugerat de dinamica vaccinărilor și scăderea cazurilor de infectări la o cotă comparabilă cu perioada lunii octombrie 2019, atunci când Polonia încă se bucura din inerție de relaxarea perioadei estivale și o dinamică tolerabilă a infectărilor.

În al doilea rând, decizia accelerării cu până la două săptămâni a ieșirii din carantină a fost corelată cu presiunea lansării unui nou mare proiect social-economic numit New Deal (Nowy Ład), pe care Partidul Lege și Justiție vrea să-l lanseze mâine, pe 15 mai, iar pentru o lansare de succes guvernul își dorește o economie complet deblocată.

Citește și:  Oraşul polonez Swidnik s-a declarat "zonă liberă de LGBT" si nu mai primeste fonduri europene

Între timp, astăzi Polonia va trece pragul de 15 milioane de cetățeni vaccinați, adică 29% din populație. Din aceștia, 4 milioane au trecut de rapel, adică puțin peste 10% din populație. Tot ieri, guvernul Morawiecki a declarat că numărul săptămânal de doze administrate va crește cu până la 300.000 față de perioada precedentă, deci ar trebui să urmeze o accelerare a procesului de vaccinare.

Dar, se întrevede o mare problemă pe care Polonia se pare că o va resimți mai aproape de sfârșitul lunii iunie. Conform bazelor de date pentru cei programați pentru vaccinare, numărul doritorilor de a se vaccina începe a se plafona, existând teama reală că în câteva săptămâni bazinul celor ce vor să se vaccineze voluntar va seca, ceea ce înseamnă că procentul celor vaccinați nu va trece de 40-45% din populația totală a Poloniei.

Un trend foarte sugestiv pentru această plafonare la nivel național este alimentat de exemplul categoriilor de vârstă de peste 50 de ani. În jur de o treime din cei de vârsta a treia în Polonia nu s-au programat pentru vaccinare. Autoritățile se află în prezent în fața unei dileme: fie identifică o serie de stimulente chiar și economice pentru a menține interesul pentru vaccinare, fie va încerca să impună vaccinarea obligatorie, o măsură la limita constituționalității, și o măsură nepopulară printre mulți polonezi. Devine tot mai evident că în viitorul apropiat Polonia se va confrunta cu încetinirea și tergiversarea procesului de vaccinare, cu toate consecințele social-economice și sanitare ce ar putea rezulta din această realitate.

Așadar, pe finalul celui de-al treilea val, bilanțul pandemiei în Polonia, este foarte trist. Polonia se află pe locul 13 în lume după numărul total de morți, și pe locul 16 în ce privește numărul de morți la 100.000 de locuitori.

Citește și:  POLONIA: Preoţi implicaţi într-o treime din cazurile de pedofilie din perioada 2017-2020

O traumă sanitară și demografică

Conform Eurostat, în ultimul an mortalitatea în Polonia a crescut cu 23.5%, ceea ce este vizibil peste media Uniunii Europene unde mortalitatea a fost de 15%.

Ceea ce nu se vede în statisticile naționale sau ale OMS și Eurostat, ține de șubrezirea sistemului sanitar și zecile de mii de pacienți cu boli cronice care se îmbolnăvesc după ce aparent se tratează de Covid-19, și ulterior sunt marcați statistic ca fiind decese de pe urma altor boli ca diabetul, boli cardio-vasculare, cancer și altele.

Conform statisticii deja cunoscute pentru 2021, au murit cu 41% mai mulți polonezi decât media pe anii 2016-2019. În cifre concrete de la începutul pandemiei, ar însemna că au murit cu 123.000 de polonezi peste medie, ceea ce însemnă că cifra oficială de 70.000 de morți de pe urma Covid-19, este în realitate de aproape două ori mai mare.

Însă nu toate decesele ”peste media statistică” au rezultat din boala propriu-zisă de Covid, ci sunt rezultatul ignorării forțate a bolnavilor cronici pentru că sistemul medical a trebuit să ofere prioritate bolnavilor de Covid.

Mulți bolnavi cronici au murit fiindcă nu mai există paturi în spitale pentru a fi internați și tratați corespunzător. Dacă ar fi să ilustrăm demografic cele 123.000 de decese ”peste statistica normală”, e ca și cum am rade de pe harta Poloniei patru orașe de dimensiune medie. Polonia rămâne, așadar, pe finalul celui de-al treilea val al pandemiei, cu o mare traumă sanitară și demografică.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =

Close