Polonia

Polonia închide un important punct de trecere a frontierei cu Belarus

Polonia va închide un important punct de trecere a frontierei cu Belarus până la noi ordine, a anunţat joi ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski, în contextul în care relaţiile dintre Varşovia şi Minsk se înrăutăţesc tot mai tare, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Relaţiile deja tensionate dintre Polonia şi Belarus s-au agravat şi mai mult miercuri, când un jurnalist cu origini poloneze a fost condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal belarus, într-un proces despre care Varşovia a spus că a fost motivat politic.

„Din cauza importanţei securităţii statului, am decis să suspend până la noi ordine, începând cu 10 februarie, ora 12:00, traficul pe la punctul de trecere Bobrowniki la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris Kaminski pe Twitter.

Bobrowniki, situat la peste 200 de km nord-est de Varşovia, este unul dintre punctele esenţiale de trecere a frontierei între Polonia şi Belarus.

Kaminski a mai spus că, în urma condamnării la închisoare a jurnalistului Andrzej Poczobut, va cere includerea pe listele de sancţiuni a unor noi persoane care au legături cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Ministerul de Externe ale Belarusului şi Ambasada belarusă de la Varşovia nu au putut fi contactate încă pentru a comenta decizia, precizează Reuters.

Polonia a devenit un important refugiu pentru oponenţii regimului Lukaşenko, iar Varşovia este unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Kievului de când Rusia, aliatul Belarusului, a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

În 2021, Uniunea Europeană şi în special Polonia au acuzat Minskul că au pus la cale o criză a migranţilor la graniţe, lucru respins de Belarus.

Citește și:  POLONIA: Tribunalul Constituţional declară neconstituțională o decizie a CJUE

Mai recent, Polonia a condamnat vandalizarea unor morminte poloneze în Belarus.

Mii de persoane de origine poloneză trăiesc în Belarus, în contextul în care vestul acestei ţări a fost teritoriu polonez până când graniţele au fost rescrise după Al Doilea Război Mondial. 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close