Polonia

Polonia este forţată să-şi SCHIMBE definiţia legală a violului

Asculta informatia

Polonia trebuie să-şi schimbe definiţia legală a violului pentru a-şi proteja mai binele femeile, a cerut joi Consiliul Europei, într-o nouă dispută cu naţionaliştii polonezi la putere în privinţa drepturilor omului şi a valorilor democratice, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În pofida unor proteste în masă, guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a înăsprit legile antiavort deja restrictive din acest stat UE, introducând o interdicţie de facto asupra avorturilor.

Consiliul Europei (CoE) susţine că Varşovia trebuie să-şi intensifice eforturile de combatere a violenţei sexuale, inclusiv schimbând definiţia violului, pentru „a se îndrepta de la o definiţie bazată pe forţă la una care acoperă toate actele sexuale neconsimţite”.

„Fără o definiţie a violului bazată pe consimţământ în legea penală, procurorii vor decide invariabil să nu urmărească inculparea în cazurile în care actul sexual nu este contestat, dar consimţământul da”, a precizat CoE într-un comunicat.

Polonia ar trebui să amelioreze, de asemenea, îngrijirea medicală de urgenţă şi serviciile asigurate victimelor violenţelor sexuale, să instruiască personal medical, din poliţie şi pe cel de intervenţie de urgenţă în cazuri de viol şi să intensifice dialogul între stat şi militantele pentru drepturile femeilor, se mai menţionează în textul citat.

Comunicatul este parte dintr-o evaluare privind modul în care ţările implementează Convenţia de la Istanbul din 2014 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Dintre cele 17 state analizate până acum, numai trei – Belgia, Malta şi Suedia – incriminează violenţa sexuală doar pe baza lipsei consimţământului.

Şase dintre cele 27 de state UE nu au ratificat convenţia, este vorba despre Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Republica, Letonia şi Lituania.

Citește și:  Guvernul de la Varșovia nu ia nici o măsură în fața progresiei Covid-19 în Polonia, în timp ce guvernele din toată Europa înăspresc restricțiile pentru a limita impactul unui alt val de pandemie.

Drepturile femeilor constituie unul dintre cele câteva domenii în care Varşovia e în dispută cu UE, unde Comisia Europeană are puterea de a tăia fondurile ţărilor care încalcă drepturile şi valorile democratice.

Comisia Europeană este în dispută cu Polonia şi asupra drepturilor membrilor comunităţii LGBT şi a dat termen Varşoviei până miercuri să răspundă la criticile provocate de decizia unor comunităţi poloneze de a se declara „libere de LGBT”.

Ministerul Familiei şi Politicii Sociale a respins preocupările Comisiei că această desemnare reprezintă o discriminare, afirmând într-un comunicat de miercuri că respectiva desemnare nu a afectat dreptul nimănui de a trăi şi lucra în regiune.

De asemenea, Varşovia a precizat că va acoperi găurile dacă aşa-numitele zone „libere de LGBT” pierd fonduri UE.

Ministerul a mai precizat că au fost instituite proceduri pentru a proteja împotriva discriminării în cadrul proiectelor finanţate de UE şi că acestea sunt implementate în conformitate cu legile UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că răspunsul Poloniei în chestiune este analizat. Dacă acesta va fi găsit deficitar, executivul UE poate cere noi măsuri din partea autorităţilor poloneze sau poate introduce o acţiune în justiţia comunitară.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 83

Close