Polonia

Polonia cere bani de la UE pentru ajutorul acordat refugiaţile ucraineni

Asculta informatia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut luni Comisiei Europene să ajute financiar ţara sa, care în ultimele şapte săptămâni a primit aproximativ 2,66 milioane de refugiaţi din Ucraina, ţară invadată de forţele ruse, informează thenews.pl., potrivit agerpres.

Apelul lui Morawiecki a fost făcut după o întrevedere cu omologul său belgian Alexander de Croo, care a efectuat luni o vizită la Varşovia, potrivit agenţiei de presă poloneze PAP.

Şeful executivului polonez a reamintit faptul că Uniunea Europeană a furnizat asistenţă financiară Turciei în timpul precedentei crize a refugiaţilor.

”Acum, finanţăm efortul din buzunarele noastre, dar … purtăm discuţii intensive cu Comisia Europenă pe acest subiect”, a declarat el.

Pe de altă parte, el s-a pronunţat pentru adoptarea unor sancţiuni ”devastatoare” contra Moscovei.

”Cred că sancţiunile nu funcţionează eficient. Este important ca sancţiunile suplimentare să facă Kremlinul să realizeze că suntem decişi să apărăm valorile noastre universale”, a subliniat Mateusz Morawiecki, care a menţionat, printre aceste valori, dreptul la viaţă, interzicerea torturii, libertatea, justiţia şi solidaritatea.

Premierul polonez a insistat că Ucraina are nevoie de sprijin umanitar urgent, dar şi de ajutor militar, remarcând că Belgia le-a furnizat pe ambele, ”la fel ca ţările din flancul estic al NATO”.

La rândul său, şeful guvernului belgian a salutat angajamentul Varşoviei pentru ‘sprijinirea întotdeauna a sancţiunilor zdrobitoare împotriva Rusiei şi şi-a exprimat ”admiraţia pentru modul cum Polonia susţine refugiaţii din Ucraina”.

De Croo a adăugat că este necesar un nou set de sancţiuni ale UE pentru a bloca accesul Rusiei la pieţele financiare.

După întrevedere, cei doi şefi de guvern au vizitat un centru de primire a refugiaţilor ucraineni amenajat la Serock, în apropiere de capitala Poloniei. 

Citește și:  Polonia riscă o procedură de infringement pentru contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =

Close