Romania

Politistii sa nu mai fie tinuti la intrarile in Timisoara si sa avem mai multe centre de vaccinare nonstop, printre masurile propuse Primariei si Prefecturii de seful CJT.

Alin Nica: Luam in calcul contestarea in instanta a deciziei de carantinare. Raed Arafat sa repare tirul ATI ce zace stricat in curte la Municipal

Masuri concrete pentru stavilirea raspandirii noului coronavirus in contextul in care Bucurestiul ameninta cu noi masuri la Timisoara. Aceasta dupa ce seful DSU Raed Arafat a prelungit deja carantina cu 72 de ore printr-un ordin,  trecand peste decizia luata sambata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis care a ridicat restrictiile.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica crede ca politistii nu mai trebuie tinuti la intrarile si iesirile din oras, ci implicati in controale in zone aglomerate, ca se impune deschiderea mai multor centre de vaccinare non stop, ca la Spitalul Judetean si sa creasca numarul de paturi ATI.

Faptul ca aceasta carantina a fost prelungita de catre secretarul de stat Raed Arafat in mod abuziv, pentru ca nu am vazut temeiul juridic pentru acest lucru, reprezinta pentru noi o palma peste obraz, un abuz fara precedent si o bataie de joc la adresa noastra. Aceasta carantina formala am vazut cu totii ca nu si-a aratat efectele si noi stiam din capul locului ca asa va fi, pentru ca, atata timp cat lucrurile merg inainte in acelasi mod, nu poti sa spui ca o hartie te fereste de virus.

Aceste 2 saptamani au chinuit peste 400.000 de oameni in mod nejustificat si inutil. Aceste 2 saptamani au chinuit mii de firme care fie si-au inchis activitatea, fie au avut probleme in activitatea lor curenta.
Presiunea pe spitale si pe ATI nu s-a redus, dimpotriva, a crescut. Acest lucru s-a intamplat fiinca autoritatile indrituite sa ia masuri au fost autiste la propunerile pe care eu le am facut de rezolvare in mod proactiv a acestei crize„, a spus luni presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.

Liderul CJT a prezentant directiile in care crede el trebuie actionat pentru limitarea raspandirii COVID-19, si nicidecum printr-o carantina formala.

Astazi vin in fata lor, nu ca gica contra, ci ca o autoritate judeteana care gandeste proactiv si se implica, chiar daca nu are atributii directe in gestionarea acestei pandemii. Vreau sa prezint spre implementare, ca o mana intinsa, 3 directii de actiune pe care atat Primaria Timisoara, prin Comitetul Local de Situatii de Urgenta, cat si Prefectura, sa le aiba in vedere si sa actioneze in conformitate cu atributiile legale pe care le au.

Citește și:  Drum de pământ asfaltat între Sanmihaiu Roman si Șag

Prima directie de actiunea de intensificare a campaniei de vaccinare. Cum putem face acest lucru? Am dat exemplul de la Spitalul Judetean. Daca suntem creativi si inteligenti, putem sa gasim metode noi de a sustine acest proces. La Spitalul Judetean am creat 8 fluxuri non stop, putem extinde acest model si la celalalte centre de vaccinare. Va mai dau un exemplu – implicarea medicilor de familie si a intregului personal medical in acest proces de vaccinare si sa deschidem centre de vaccinare la medicii de familie si unde putem sa facem acest lucru. Infiintarea unui centru ‘drive thru’. Cresterea cu 50% a dozelor de vaccinare care sunt alocate Timisului, iar aici prefectura poate sa faca presiuni la Bucuresti, nu sa ne carantineze, ci sa ne dea mai multe vaccinuri, nu sa ne impuna restrictii, ci sa vina langa noi. Aceasta directie de actiune este prioritara, pentru ca vaccinarea este modul cel mai sigur pentru reducerea ratei de incidenta in mod definitiv si durabil.

A doua directie de actiune – fortele de ordine care n-ar mai trebui sa fie chinuite la intrarile in oras. Am vazut cu totii ca cei care sunt de rea credinta ocolesc aceste restrictii cu usurinta si noi ne complacem in a impune aceste masuri care vedem ca nu mai produc efecte. Fortele de ordine sa fie pe strazi, in locurile aglomerate si sa aplice legea in mod corespunzator, nu neaparat sa dea amenzi, ci sa aiba aplecare spre cetatean, sa-l indrume si sa incerce cu vorba buna sa indemne populatia la respectarea acestor norme si cred, pentru ca noi banatenii suntem toleranti, ca facand aceste lucruri, vom intelege sa respectam.

A treia directie de actiune pe care o propun este cea a maririi numarului de paturi la ATI, pentru ca problema medicala trebuie tratata si rezolvata in sistemul medical. Nu mai putem sa punem in pericol celelalte sisteme, cel economic, cel de educatie, pentru ca copiii au deja lacune dupa acest an de pandemie, si nu mai putem sa punem in pericol sistemul social prin supraincarcarea rabdarii si a intelegerii oamenilor cu aceste restrictii nejustificate si ineficiente„, a precizat presedintele Consiliului Judetean Timis.

Citește și:  Atac dur al fermierilor români: ”Ucraina acționează în mod agresiv și abuziv”

Deputatul de Timis Marilen Pirtea a vorbit si de o a patra directie de actiune in zona economica, de solutii pentru mediul de afaceri grav afectat de pandemie. Printre ele se numara reducerea TVA-ului de la 9 la 5% pentru cei din industria alimentara, scutirea de la plata impozitelor pentru afacerile afectate din pandemie, dar si deblocarea masurilor de sprijin financiar.

Alin Nica spune ca a si trimis deja toate aceste propuneri Ministerului Sanatatii.

Alin Nica: Analizam atacarea in instanta a deciziei secretarului de stat Raed Arafat de prelungire a carantinei. Vrem sa stim temeiul legal

Intrebat daca este sau nu abuziv ordinul lui Raed Arafat, liderul CJ Timis a precizat ca este posibil sa depuna o actiune in instanta pentru constestarea documentului emis de seful DSU Raed Arafat care a prelungit restrictiile cu 3 zile la Timisoara si in comunele periurbane.

Cred ca corect ar fi sa ne intrebam care e temeiul legal care sa aiba la baza ordinul emis de domnul Arafat. Asta e chestiunea cea mai importanta. Eu m-am uitat in acest ordin si nu am gasit un temei legal prin care isi argumenteaza decizia. In lege scrie ca decizia se ia de la nivel national, in baza deciziei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si cu avizul DSP. Or, e clara decizia noastra de la nivel local. Nu ai cum sa te bazezi pe o decizie negativa. Domnul Arafat ar trebui sa ne explice care e temeiul legal in baza caruia a emis acest ordin. Alta parghie decat de a spune public si de a trimite in scris acest lucru… poate este si actionarea in instanta si contestarea in instanta a acestui ordin, pe care o analizez„, a precizat Alin Nica.

Citește și:  Ultima bucata din Centura Mica din jurul Timisoarei, in licitatie

Raed Arafat sa repare tirurile ATI care stau stricate de luni de zile

Alin Nica a mai spus ca in loc sa se ocupe de restrictii si sa anuleze o decizie democratica intr-un CJSU, mai bine ar repara containerele de Terapie Intensiva care stau nefolosite pentru ca sunt stricate.

As vrea sa ii transmit domnului secretar de stat ca, in loc de restrictii, ar face mai bine sa reoperationalizeze tirul care sta in curte la Spitalul Municipal.

Cand va face acest lucru, atunci ii mai permit sa vina sa treaca peste ce facem noi aici, la nivel judetean, pentru ca pentru domnia sa noi nu suntem decat acele numere, acei indici. Sa faca ceva pentru Timisoara. Tine de domnia sa sa operationalizeze acel tir care ar suplimenta cu 8-10 paturi de ATI pentru judetul nostru„, a mai spus Alin Nica.

Seful Consiliului Judetean Timis spune ca va merge la Bucuresti sa vorbeasca cu premierul Citu, daca nu vor fi luate masuri concrete de catre autoritatile cu atributii pe combaterea pandemiei, Primaria Timisoara si Prefectura judetului.

Nu mi s-a impus nimic de la centru, nu este nicio discordie pe acest subiect in Partidul National Liberal, dar sunt de acord cu domnul prim ministru, ca solutiile trebuie sa vina de la autoritatile locale. Asta astept, sa vad care sunt solutii propuse de Primarie si Prefectura, in afara de aceasta carantinare. Eu am venit cu propuneri si asta astept si din partea lor. Lucruri concrete, nu declaratii pe Facebook care nu au niciun efect.
Daca vad ca inactiunea continua la nivel local, voi face asa cum am facut si in privinta HoReCa, sa am o discutie aplicata cu prim ministrul, pe domeniul sanitar, si sa-i prezint aceste solutii, dar am considerat ca ministerul de linie ar putea rezolva cel mai rapid. Daca nu isi face treaba ministrul de linie, merg mai departe ierarhic„, a mai spus Nica.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close