Romania

Polițiștii, despre amenzile date în pandemie: „Numai noi știm ce a fost în zilele acelea! Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!”

Asculta informatia

Reporterul Bugetul.ro a vorbit cu președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne, Vasile Zelca.

Potrivit celor declarate de liderul de sindicat, pentru Bugetul.ro, în perioada în care au existat restricții privitoare la pandemia de COVID-19, șefii din Poliția Română au pus presiune pe personalul din prima linie, să amendeze populația.

Recent, SNPPC a făcut public cazul unei polițiste din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud care a pierdut în instanță o amendă dată în pandemie, iar conducerea inspectoratului i-a imputat acesteia suma respectivă

În acest context, l-am întrebat pe Vasile Zelca dacă mai există astfel de cazuri. Liderul SNPPC a precizat, pentru Bugetul.ro, că, deocamdată, vorbim de un caz singular. Însă, a atras atenția el, sunt foarte multe procese pe rol.

Mai mult, Zelca îi acuză pe șefii din Poliția Română că nu i-au instructat pe oamenii de prima linie cu privire la amenzi. Pe viitor, Vasile Zelca i-a sfătuit pe polițiști din linia întâi „să nu se mai repeadă” la aplicarea de sancțiuni.

„Deocamdată, nu mai avem semnale că ar mai fi cazuri. Procese sunt pe rol, foarte multe. Deocamdată, este un caz izolat, în care angajatorul s-a întors împotriva prepusului său, pentru că angajatorul trebuia să-și asume riscul ăsta. A pierdut acțiunea în instanță, în primă instanță. Angajatorul nu a mers mai departe cu formularea căii de atac către tribunal. Mai era o cale de atac de formulat. După aceea, s-a întors împotriva polițistei cu cheltuieli de judecată. El nu trebuia să facă așa ceva. Trebuia să meargă mai departe cu calea de atac la instanță și, în cazul în care rămânea aceeași decizie, își asuma și cu asta, basta!”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca.

Citește și:  Două arestări după moartea unui bărbat în urma unei altercaţii într-o staţie de autobuz din oraşul german Augsburg

Vasile Zelca, pentru Bugetul.ro: „Numai noi știm ce a fost în zilele acelea, ce presiune a fost pe funcțiile de execuție: Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!”

Președintele SNPPC susține că nu a existat un plan cu număr fix de amenzi, însă au existat presiuni în acest sens, să se dea cât mai multe amenzi.

„Dar nu putem să punem niște oameni să dea sancțiuni, să punem presiune pe ei. Numai noi știm ce a fost în zilele acelea, în cei doi ani de zile, ce presiune a fost pe funcțiile de execuție: ‘Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!’.

Iar acum constatăm, cu stupoare, că decidenții care au luat astfel de decizii, cei care au pus presiune pe funcțiile de execuție, sunt foarte bine-mersi și plătesc tot cei din bază. Nu vreau să spun acum că exista un plan de amenzi, exista o presiune să se aplice amenzi. Era o presiune. Nu exista un plan: Domne, dați 10 amenzi pe zi! Dar era o presiune: Câte amenzi au fost? Păi, numai atâtea? De exemplu, dacă întrebi, ca șef, câte amenzi s-au dat pe cutărică lege, e o presiune pusă pe funcția de execuție”, a spus, pentru Bugetul.ro, liderul de sindicat.

„O reprezentăm pe colegă la Comisia de Jurisdicţie a Imputaţiilor și, după aceea, la instanță, dacă se menține decizia luată la nivelul IPJ Bistrița-Năsăud.

Mai e o cale de atac la nivel de IGP, pe care o vom accesa. După care, vom merge în instanță”, a continuat Vasile Zelca.

Despre cele declarate de comisarul-șef Christian Ciocan (vezi AICI declarațiile), anume că răspunderea polițistului este individuală, Vasile Zelca a afirmat, pentru Bugetul.ro, următoarele:

Citește și:  Guvernul vrea să distrugă sectorul zootehnic

„Noi am pus problema și din punctul de vedere al instruirii, pentru că am criticat faptul că legiuitorul și anume Guvernul, că până la urmă erau hotărâri de guvern. Venea cu propuneri astăzi, la ora 10 noaptea, cu aplicare de la 12 noaptea. Nimeni nu efectua un instructaj polițiștilor, nimeni nu s-a ocupat să instruiască și să coordoneze polițiștii, pentru că până la urmă șefii, profesional, au în fișa postului anumite obligații de sprijin, îndrumare, coordonare și control al subordonaților. Nu a exista un instructaj din partea șefilor și nu a existat, de fapt, timp, pentru a se realiza acest instructaj.

Și la ce mă refer? În OG 2 privind regimul contravențiilor se spune clar că orice modificare legislativă trebuie să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Pentru cazuri de excepție, există un alt termen de 10 zile. Tocmai pentru că legiuitorul s-a gândit să pună la dispoziție, atât agentului constator, cât și celui care este vizat de modificarea legislativă, timp să se adapteze la noile prevederi.

Ori, dacă eu dau astăzi o hotărâre de guvern, pe care o aplic la 12 noaptea, cu siguranță, vor apărea sincope, vor apărea probleme.

Eu nu o să comentez ce spune domnul Christian Ciocan, pentru că nu mă interesează ce spune dânsul. Nu s-a ajuns în această situație din cauza lipsei de pregătire a polițiștilor, s-a ajuns din cauza lipsei de timp pentru pregătire.

Iar, pe viitor, îi sfătuim pe polițiști să nu se mai repeadă de la aplicarea de sancțiuni, până când nu se clarifică situația. Au 10 zile la dispoziție, cel puțin 10 zile, să se instruiască, să aprofundeze noua prevedere legislativă. Dorim, totodată, să nu se mai întâmple această presiune. Și legiuitorul, până la urmă, că și Guvernul este legiuitor, prin hotărârile de guvern, să respecte lege. Noi, SNPPC-ul, de exemplu, am fost sancționați la greu în perioada 2020-2021, când am participat la proteste și am depășit mereu numărul de participanți admis de lege, 100. Le-am câștigat pe toate pe această prevedere, că nu au respectat termenul de 10 zile”.

Citește și:  Delia lansează ”OTZL GLTZ”, hitul verii, piesa virală care (re)cucerește România

 

Sursa: bugetul.ro 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 26 =

Close