World

Majoritatea deşeurilor de plastic din oceane se acumulează în zonele de coastă

Înregistrări video cu cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic deversate în ocean înspăimântă cu regularitate publicul, însă un studiu elveţian a constatat că majoritatea deşeurilor de plastic ajunge cel mai probabil în apropierea zonelor de coastă, relatează dpa, potrivit agerpres .

„În toate scenariile pe care le-am calculat, aproximativ 80% din deşeurile de plastic plutitoare se acumulează la cel mult 10 kilometri de coastă la cinci ani după ce ajung în mare”, a declarat Victor Onink de la Centrul Oeschger pentru Cercetări Climatice de la Universitatea din Berna, Elveţia.

În urmă cu şase ani, oamenii de ştiinţă au estimat că până la 13 milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în mare.

O mare parte din deşeurile de plastic sunt aduse înapoi la ţărm, a spus Onink, principalul autor al studiului, care a fost publicat miercuri în revista Environmental Research Letters.

Conform calculelor, cel puţin o treime din deşeurile de plastic ajunse în mare se va întoarce la ţărm. Acest lucru are consecinţe grave pentru mediu, în condiţiile în care ecosistemele costiere reacţionează extrem de sensibil la poluarea cu plastic, şi afectează de asemenea turismul.

Potrivit lui Onink, Marea Mediterană este în mod special poluată, din două motive: în primul rând, o cantitate mare de plastic ajunge în Mediterana, mai ales prin Nil şi, în al doilea rând, această mare este relativ mică şi închisă.

Conform studiului, colectarea deşeurilor de plastic ar fi mai mult eficientă înainte de a ajunge în mare decât să se încerce strângerea acestora mai târziu în largul oceanului. „În largul oceanului, concentraţia de plastic este relativ scăzută”, a mai spus Victor Onink.

Citește și:  Războiul psihologic COVID: „Tehnici de modificare comportamentală” pentru supunerea populației
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close