PLANDEMIA se termină când vrea Big Pharma – Europa News
World

PLANDEMIA se termină când vrea Big Pharma

Pandemia de coronavirs este departe de a se termina. Blocajul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind o derogare a proprietății intelectuale a vaccinurilor înseamnă că puternicele corporații farmaceutice vor să stoarcă bani în continuare, sacrificând vieți.

Epidemiologii au avertizat în repetate rânduri că a permite virusului să se răspândească în întreaga lume este o rețetă pentru dezvoltarea de noi mutații – Omicron este ultima. Această derogare a fost un subiect dezbătut la OMC de peste un an și până la urmă s-a împotmolit.

Deloc surprinzător: eliminarea temporară a barierelor legale care împiedică țările în curs de dezvoltare să producă miliarde de vaccinuri și tratamente este o amenințare directă la controlul de monopol al Big Pharma, o garanție a profiturilor imense.

Luna trecută, un raport al ONG-ului People’s Vaccine Alliance a denunțat câștigurile “indecente” pe care le încasează giganții farmaceutici Pfizer, BioNTech și Moderna de pe urma comercializării vaccinurilor lor anti-Covid.

Cele trei companii vor realiza profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an, sau mai mult de 1000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 miliarde de dolari pe zi

UE alimentează criza sanitară

Condusă de Africa de Sud și India, inițiativa derogării  este susținută deja de peste o sută de țări din întreaga lume. Cu toate acestea, “Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare obstacol în calea acestei soluții eficiente de a accelera furnizarea de vaccinuri, tratamente și teste care salvează vieți, de a grăbi sfârșitul pandemiei și de a pune solidaritatea în centrul răspunsului mondial”, a declarat pentru Politico fostul președinte al Irlandei, Mary Robinson.

Până acum, răspunsul UE la noua variantă Omicron a fost înăsprirea restricțiilor de călătorie, una câte una. Aceste măsuri nu vor rezolva inechitatea extremă a vaccinării, la care au contribuit însăși țările europene bogate.

Citește și:  Jean Castex nici nu vrea să audă de vaccinarea obligatorie în Franţa

La aproape un an de când a fost administrată prima doză de vaccin anti-Covid, mai puțin de 1% dintre livrări au ajuns în state cu venituri mici.

Companiile farmaceutice din Europa au dezvoltat aceste vaccinuri cu ajutorul finanțării publice – sunt miliarde de euro. Își permit să dicteze prețurile și distribuția dozelor. Nu au de gând să împărtășească tehonologia cu alți producători din întreaga lume. Pe scurt, un monopol care nu poate fi spart. Este modelul de afaceri Big Pharma, acceptat de onorabilele și democratele țări europene.

Reprezentanții ministeriali comerciali din întreaga lume urmau să discute derogarea proprietății intelectuale privind vaccinurile(TRIPS) în această săptămână la summitul OMC din Geneva. Restricțiile Omicron au anulat întâlnirea.

“Europa trebuie să înceapă decisiv să stingă această pandemie, nu să o alimenteze”, spune Robinson.

Dar se vede treaba că Bruxelles-ul, Comisia Europeană și toți ceilalți lideri europeni pun intereresul giganților farmaceutici pe primul loc. Pandemia se termină când vrea Big Pharma.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close