Ungaria

Péter Szijjártó a plecat din nou la Moscova

Péter Szijjártó s-a deplasat din nou la Moscova, după cum rezultă din ultima sa postare de pe pagina sa oficială de Facebook, unde ministrul ungar de externe anunță că va discuta „cele mai importante probleme de cooperare necesare pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei” cu personalități importante din sectorul energetic rusesc. Şeful diplomaţiei ungare se va întâlni mai întâi cu vicepremierul rus pentru energie, Alexander Novak, iar apoi cu directorul general al companiei nucleare ruse de stat Rosatom, Alexei Likhachev, scrie 444.HU, potrivit RADOR.

În postarea sa, Péter Szijjártó reiterează poziția Guvernului ungar – care este contrară celei a UE -, potrivit căreia combustibilii fosili ruși sunt considerați esențiali pentru țară: „Securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei necesită aprovizionarea neîntreruptă cu gaz, petrol și combustibil nuclear”.

„Îndeplinirea acestor trei condiții necesită o cooperare energetică ungaro-rusă neîntreruptă. Aceasta nu este o chestiune de gust politic, ci de una fizică.” – scrie ministrul ungar de externe.

Péter Szijjártó a mai fost la Moscova în noiembrie anul trecut, unde a vizitat expoziția rusă Atomexpo, despre care a spus că este „una dintre cele mai importante reuniuni ale industriei nucleare”. Deși în program nu au fost prezenți reprezentanți ai altor țări din UE.

Szijjártó a mai fost, de asemenea, la Moscova și în septembrie, când a discutat despre războiul ruso-ucrainean cu ministrul rus de externe Lavrov, și a pledat pentru dialog și pace între părți.

Citește și:  Viktor Orban: Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia, e necesar armistiţiu şi reconfigurarea securităţii Europei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close