ReligieRomania

Peste 5000 de credincioși la procesiunea de Rusalii pentru viață și familie de la Cluj-Napoca

Asculta informatia

Mii de credincioși clujeni au participat în Duminica Cincizecimii, 12 iunie 2022, la tradiționala Procesiunea de Rusalii, organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Manifestarea, organizată pentru prima dată în anul 2011, cu binecuvântarea și la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, titrează Radio Renașterea.

Reluată după doi ani de pauză din cauza pandemiei, manifestarea a debutat la ora 17:00, în faţa Catedralei Mitropolitane, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurați de un sobor de clerici, au oficiat Vecernia plecării genunchilor, la care au luat parte, pe lângă numeroșii credincioși, preoții din Cluj-Napoca și cei din împrejurimi. De asemenea, au fost prezenți profesorii, studenții și elevii de la cele două instituții de învățământ teologic din oraș, tinerii din asociațiile de tineret, dar și părinți cu copii, mulți îmbrăcați în straie populare.

Momentul central al acestei slujbe l-a constituit citirea celor şapte rugăciuni, toate în legătură cu sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Ele invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Datorită faptului că cele șapte rugăciuni se citesc stând în genunchi, slujba aceasta se mai numește și „Vecernia plecării genunchilor”.

Răspunsurile la strană au fost date de corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

Citește și:  Horațiu Rădulescu: Ce treabă are localizarea prin sistem GPS a proprietăților cu recensământul?!

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de învățătură mulțimii adunate în Piața Avram Iancu, vorbindu-le despre „Darurile Duhului Sfânt” și despre importanța sărbătorii Rusaliilor, subliniind totodată și modul frumos cum era sărbătorit odinioară acest mare praznic în satul tradițional.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close