Pescarii francezi s-au strâns cu bărcile lor în faţa insulei Jersey – Europa News
Franta

Pescarii francezi s-au strâns cu bărcile lor în faţa insulei Jersey

Zeci de vase de pescuit franceze s-au strâns joi dimineaţă în faţa portului capitalei insulei Jersey din canalul Mânecii, sub supravegherea a două nave militare britanice, pentru a protesta faţă de condiţiile de pescuit impuse marinarilor francezi după Brexit, relatează AFP, via agerpres.

Între 50 şi 70 de vase, plecate în cursul nopţii de pe coastele normande şi bretone, navigau din jurul orei 07.00 în calm în faţa portului Saint Helier, a constat un fotograf al AFP, îmbarcat pe unul din vase. Câteva fumigene au fost aprinse la începutul dimineţii.

La câteva mile depărtare, două nave militare ale Royal Navy, HMS Severn şi HMS Tamar, au fost desfăşurate pentru a ‘supraveghea situaţia’, conform unui purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, care a vorbit despre ‘o măsură strict preventivă în acord cu guvernul din Jersey’.

Aceste ‘manevre’ britanice ‘nu trebuie să ne impresioneze’, a reacţionat pentru AFP secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune. Două nave de patrulare franceze au fost trimise nu departe de Jersey, potrivit autorităţilor maritime franceze.

Potrivit unei surse militare franceze, ‘situaţia este foarte calmă’. ‘Consemnele de a nu bloca interiorul portului sunt respectate’ deocamdată de pescarii francezi, a precizat aceasta pentru France Presse.

O delegaţie a pescarilor francezi urma să se întâlnească cu un ministru din Jersey joi dimineaţă pe un vas britanic în faţa portului Saint Helier, a indicat un pescar pentru AFP.

Marţi, ministrul francez al mării, Annick Girardin, a declarat că Franţa este pregătită să recurgă la ‘măsuri de retorsiune’ dacă autorităţile britanice continuă să restrângă accesul pescarilor francezi în apele insulei Jersey. În faţa Adunării Naţionale, ea a făcut aluzie la eventuale repercusiuni asupra ‘transportului de electricitate prin cablul submarin’ care alimentează din Franţa insula.

Citește și:  FRANTA: Imamul celei mai mari moschei din Toulouse, JUDECAT pentru ‘incitare la ură rasială’

Potrivit Parisului, Marea Britanie a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze – din 344 de cereri depuse – autorizate să pescuiască în apele insulei Jersey, dar lista era însoţită de noi condiţii ‘care nu au fost discutate şi nici notificate anterior’ în cadrul acordului de Brexit convenit între Londra şi Bruxelles, intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close