America

Pericol pentru umanitate! 750 de milioane de țânțari modificați genetic eliberați în natură

Autoritățile locale din Florida Keys din statul american Florida au decis să aprobe planul prin care vor fi lăsați în libertate peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic în 2021 și 2022, în ciuda obiecțiilor rezidenților și unei coaliții de ONG-uri de mediu, relatează CNN.

Propunerea a primit deja acord la nivelul autorităților de stat și celor federale. Aprobat de EPA, proiectul pilot este creat pentru a testa dacă țânțarii modificați genetic sunt o alternativă viabilă la pulverizarea de insecticide pentru Aedes aegypti, specia de țânțar care este purtătoarea a numeroase boli grave, precum febra dengue, febra galbenă și Zika.

Țânțari modificați genetic împotriva virusului ZIKA

Țânțarul modificat genetic, denumit OX5034, a fost modificat pentru a produce femele care mor în stadiul de larvă, cu mult înainte de a produce ouă și de a crește suficient de mult încât să muște și să răspândească boli. Țânțarii conțin o proteină care, atunci când este transmisă urmașilor de sex feminin, le reduce șansele de supraviețuire.

Doar femelele de țânțar mușcă pentru sânge pentru că au nevoie de el pentru ouă, în timp ce masculii se hrănesc doar cu nectar. Susținătorii proiectului spun că, deoarece vor fi eliberați doar țânțarii masculi modificați genetic, care nu mușcă oamenii, nu va exista pericol pentru public. Oxitec, o companie britanică în domeniul biotehnologiei, a ales SUA ca loc de testare pentru o versiune specială a țânțarilor Aedes aegypti.

Un experiment Jurassic Park

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proces de eliberare a ţânţarilor modificaţi genetic.

„Având în vedere toate crizele urgente cu care se confruntă țara noastră și statul Florida – pandemia de COVID-19, nedreptățile rasiale, criza climatică – administrația a folosit banii contribuabililor și resurse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park. Ce ar putea să meargă prost? Nu știm, pentru că Agenția pentru protecția mediului (parte a guvernului federal SUA) a refuzat să analizeze cu seriozitate riscurile de mediu”, a spus Jaydee Hanson, director de politici la Centru Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și Siguranța Alimentară, într-un comunicat emis miercuri.

Citește și:  Record de ‘like’-uri pentru tweet-ul în care Trump a anunţat că e pozitiv la COVID-19

Planul a provocat însă revolte în rândul grupurilor de conservare a mediului, care au dat în judecată EPA, pentru că nu a făcut un studiu de impact asupra ecosistemului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close