Orientul mijlociu

Parlamentarii iranieni cer INTERZICEREA vaccinurilor occidentale

Parlamentul iranian a cerut luni interzicerea importurilor de vaccinuri anti-COVID-19 fabricate în Occident, conformându-se astfel unei recomandări exprimate de ayatollahul Ali Khamenei, relatează DPA, si agerpres.

„Întrucât au existat efecte secundare acute şi chiar decese în unele cazuri după injectarea vaccinurilor, inclusiv a celor de la Pfizer, guvernul ar trebui să interzică importul de vaccinuri occidentale”, se menţionează în apelul semnat de 200 din cei 290 de deputaţi ai parlamentului, conform agenţia de presă ISNA.

Săptămâna trecută, ayatollahul Ali Khamenei a interzis vaccinurile anti-COVID-19 din SUA, Marea Britanie şi Franţa, susţinând că siguranţa şi eficacitatea lor nu au fost dovedite.

Acuzaţiile Iranului nu corespund consensului experţilor care au studiat datele, iar decizia ayatollahului a declanşat o dezbatere aprinsă în ţară. Criticii săi au calificat interdicţia ca fiind motivată politic.

Numeroase guverne din lume au aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech după teste ştiinţifice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a dat la rândul său autorizaţia pentru folosirea acestuia, aminteşte DPA.

Simpatizanţii liniei dure din parlamentul de la Teheran susţin interdicţia, afirmând, fără fundament, că vaccinurile ar putea provoca cancer, infertilitate şi impotenţă. Circulă de asemenea ipoteze fanteziste despre implantarea de cipuri iranienilor pentru a-i transforma în roboţi ai Occidentului.

Guvernul preşedintelui Hassan Rouhani s-a distanţat de aceste declaraţii cu caracter extrem, dar, în general, împărtăşeşte îngrijorările cu privire la vaccinuri.

Criticii, pe de altă parte, consideră că vaccinurile occidentale sunt mai sigure decât cele din China, Rusia şi Cuba, cu care guvernul iranian nu are nicio problemă.

„Importul de vaccinuri este vital pentru populaţia ţării şi, prin urmare, deciziile ar trebui luate numai pe bază ştiinţifică şi nu politizat”, a avertizat Asociaţia medicală iraniană într-o scrisoare adresată preşedintelui Rouhani.

Citește și:  UE doreşte să salveze acordul cu Iranul şi pregăteşte o reuniune a ţărilor semnatare ‘înainte de Crăciun’

De la începutul pandemiei, autorităţile iraniene au declarat peste 56.000 de decese şi aproape 1,3 milioane de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close