Franta

Parisul, orașul iubirii și “diversității”: oameni, șobolani, ploșnițe

Se spune că în Paris ar exista șase milioane de șobolani. Primarul socialist Anne Hidalgo a înființat un comitet care să studieze modul în care cei trei milioane de locuitori ai orașului pot învăța să trăiască cu  rozătoarele, gândacii și ploșnițele. Carevasăzică, o iubire necondiționată între oameni și dăunători.

Grupurile pentru drepturile animalelor și politicienii ecologiști și-au exprimat satisfacția că flagelul social al rușinii șobolanilor este în sfârșit combătut. Consilierul din Paris Douchka Markovic a declarat că cuvântul „șobolan” este peiorativ și dorește ca aceștia să fie redenumiți „surmulots”. Ea a adăugat că șobolanii sunt „utili” în ecosistem.

O inițiativă deja în curs de desfășurare este un proiect de cercetare la care participă Muzeul de Istorie Naturală, Institutul Pasteur și Sorbona, al cărui scop este de a „combate prejudecățile pentru a-i ajuta pe parizieni să trăiască mai bine cu șobolanii”.

Între timp, are loc o altă invazie a Parisului: ploșnițele de vară s-au extins în tot orașul. Descrise de Enciclopedia Britannica ca fiind „printre cei mai cosmopoliți paraziți umani”, prezența insectelor a fost resimțită pentru prima dată în cinematografe, atunci când se ospătau cu sângele spectatorilor.

Dar paraziții cosmopoliți, inclusiv gândacii, au ajuns în metrou și  în trenurile navetiștilor, își depun ouăle în „țesăturile anumitor scaune”. Potrivit Le Figaro, răspândirea insectelor este de așa natură încât responsabilii transportului în comun “încep să se îngrijoreze”.

Citat de The Spectator, Stephane Bras, un expert în combaterea dăunătorilor, a declarat că a existat o “creștere semnificativă a infestării cu paraziți” și  a acuzat autoritățile că nu au ținut cont de aceste avertismente.

Citește și:  Franţa: Tinerii ajutaţi de guvern cu suma de 300 de euro pentru activităţi culturale

Ce se va întâmpla la Paris anul viitor? Joi, unul dintre deputații lui Hidalgo i-a scris premierului Elisabeth Borne pentru a o informa despre o “recrudescență semnificativă a insectelor de pat” și pentru a cere un plan de acțiune “într-un moment în care întreaga Franță se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024”.

Vineri dimineață, Clement Beaune, ministrul transporturilor, a anunțat că va organiza un grup de lucru săptămâna aceasta pentru a examina cea mai bună modalitate de a combate dăunătorii.

Parisul se laudă de mult timp cu faptul că Jocurile din 2024 vor pune în valoare „incluziunea și diversitatea” orașului. Cine ar fi știut că acest lucru se va extinde și la șobolani și ploșnițe? Este timpul pentru un nou motto olimpic? Citius, Altius, Fortius, Rattus.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close