Europa

Parchetul European anchetează achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE / Se sparge secretomania Comisiei Europene cu Big Pharma

Parchetul European a confirmat, vineri, că are o anchetă în desfășurare privitor la achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 în UE.

4,2 miliarde de doze de vaccin, majoritatea de la compania Pfizer-BioNTech, au fost contractate de Comisia Europeană. Până acum (septembrie) compania farmaceutică a livrat 1,7 miliarde de doze

„Parchetul European (EPPO) confirmă că are o investigație în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri anti-Covid-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă, nu vor fi făcute publice alte detalii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Mai mulți europarlamentari cât și ONG-uri au criticat lipsa de transparență a acestui proces de achiziții, în condițiile în care detaliile negocierilor, prețurile și aspectele esențiale ale contractelor au fost declarate confidențiale.

Ombudsman-ul european a pornit o investigatie împotriva presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer, Albert Bourla, și care priveau achizitionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin.

Demersul a venit după ce New York Times a publicat, în aprilie anul trecut, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o înțelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS si apeluri telefonice), un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discutii directe și personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

1,8 miliarde de doze la 450 milioane de oameni

Citește și:  Jaful secolului în România. Vaccinuri de 20 milioane de euro, dispărute fără urmă

Executivul european a fost solicitat, pe baza legislației europene privind accesul la informații de interes public, să puna la dispoziție acele comunicări între Ursula von der Leyen si Albert Bourla, cerere la care Comisia a răspuns că nu deține respectivele comunicări deoarece au fost șterse.

Totuși, se pune întrebarea cum nu există obligația ca Comisia Europeană să înregistreze mesaje legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achizitionarea de vaccinuri anti-Covid-19.

În mai 2021 Ursula von der Leyen a anuntat public că a încheiat înțelegerea cu Pfizer, în urma căreia angajeaza UE să achiziționeze 1.8 miliarde de doze de vaccin, în condițiile în care populația Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close