Papa Francisc s-a întâlnit la Budapesta cu prim-ministrul Viktor Orban – Europa News
Religie

Papa Francisc s-a întâlnit la Budapesta cu prim-ministrul Viktor Orban

Papa Francisc s-a întâlnit duminică, la Budapesta, pentru câteva minute, cu prim-ministrul populist Viktor Orban.

Detaliile întrevederii nu au fost comunicate, însă este aşteptat ca această să fi subliniat diferenţele de concepţii dintre cei doi privind problema refugiaţilor şi politicile naţionaliste ale lui Orban.

Suveranul Pontif şi-a exprimat în mai multe rânduri solidaritatea cu migranţii şi refugiaţii şi a criticat ceea ce el a numit „populismul naţional” avansat de guverne precum cel al Ungariei.

Orban este recunoscut pentru poziţia dură împotriva imigranţilor şi deseori îşi descrie guvernul ca apărător al „civilizaţiei creştine” în Europa şi ca un bastion împotriva migraţiei din ţări majoritar musulmane. În 2015, el a refuzat propuneri de a primi în Ungaria refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa şi a ridicat un gard de-a lungul graniţei de sud a ţării pentru a-i ţine departe pe cei care căutau azil în UE.

Întrebat în 2016 cu privire la zidul lui Donald Trump de la graniţa cu Mexicul, papa Francisc a spus că cineva care clădeşte un zid de graniţă „nu este creştin”.

Cabinetul lui Orban a publicat duminică imagini de la întâlnirea care a avut loc la Muzeul de Artă.

Papa va oficia o slujbă la Budapesta şi va porni apoi spre Slovacia, unde va rămâne până miercuri.

Aceasta este prima sa călătorie în străinătate după intervenţia chirurgicală la care a fost supus în luna iulie, când i-au fost extirpaţi 33 de centimetri din colon şi a petrecut zece zile în spital pentru a se recupera. Recent, el a reluat audienţele private şi publice şi spune că duce o viaţă „complet normală”. Se află încă sub tratament şi nu poate sta în picioare foarte mult timp.

Citește și:  Fostul papă Benedict al XVI-lea neagă că ar fi fost la curent cu abuzurile Legionarilor lui Hristos în perioada în care era cardinal

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, are programat să susţină 12 discursuri în cele patru zile ale vizitei, care a început duminică la ora 06:00 cu un zbor spre Budapesta. El va încheia prima zi la Bratislava, după nouă evenimente diferite.

Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a spus că nu au fost luate măsuri speciale referitor la îngijirea medicală a lui în călătorie, „doar precauţia obişnuită”. Papa Francisc va fi însoţit şi de medicul personal şi de asistente, ca de obicei.

Legat de vizita de câteva ore de la Budapesta, Bruni a spus că nu este un caz singular. A amintit că, în 2014, papa a ajuns la Strasbourg pentru a susţine discursuri la Parlamentul European şi Consiliu, dar nu a stat.

În Slovacia, el se va întâlni marţi cu reprezentanţi ai minorităţii roma, încă afectată de discriminare, va ajunge şi în Kosice, se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi va încheia vizita, miercuri, cu o liturghie în Sastin, unde are loc anual un pelerinaj pe 15 septembrie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close