Religie

Papa Francisc face apel la prudenţă în interpretarea raportului privind agresiunile sexuale comise în Biserica franceză

Asculta informatia

Papa Francisc a făcut apel la prudenţă, luni, în „interpretarea” raportului privind agresiunile sexuale comise în cadrul Bisericii Catolice din Franţa, argumentând că o „situaţie istorică” trebuie analizată în contextul vremii, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Când faci un astfel de studiu, trebuie să fii atent la modul în care îl interpretezi”, le-a declarat suveranul pontif jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului care îi ducea la Vatican după o vizită la Atena.

„Abuzurile, petrecute acum 100 de ani, acum 70 de ani, au fost o brutalitate. Însă, modul în care au fost trăite nu este la fel ca cel de astăzi”, a continuat papa Francisc.

„De exemplu, în cazurile de abuz comis în biserică, atitudinea a fost de a ascunde situaţia. O atitudine care, din păcate, există şi astăzi într-un număr mare de familii”, a adăugat el, precizând că o „situaţie istorică trebuie interpretată cu hermeneutica vremii, nu cu a noastră”.

Întrebat despre raportul Comisiei Independente privind agresiunile sexuale din cadrul Bisericii Catolice (CIASE) din Franţa, papa Francisc a răspuns: „Nu am citit raportul şi nu am auzit comentarii ale episcopilor francezi”.

Aceştia din urmă „vor sosi luna aceasta şi le voi cere să îmi explice ce este nou”, a adăugat el.

Mai mulţi dintre cei 22 de membri ai comisiei CIASE urmau să fie primiţi pe 9 decembrie la Vatican, însă întâlnirea cu papa a fost amânată din cauza agendei acestuia.

La începutul lunii octombrie, papa Francisc îşi exprimase „ruşinea” după dezvăluirile şocante ale comisiei CIASE, care a afirmat că 330.000 de minori au fost victime ale violenţelor sexuale comise după 1950 în cadrul Bisericii Catolice franceze, autorii abuzurilor fiind clerici, religioşi sau alte persoane cu legături cu Biserica.

Citește și:  Prima rugăciune de Eid al-Adha în fosta bazilică Sfânta Sofia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close