IsraelOrientul mijlociu

Palestinienii au ‘bombardat’ Israelul cu baloane incendiare

Asculta informatia

Palestinieni mascaţi au lansat duminică noapte baloane incendiare din Fâşia Gaza spre Israel, dând foc terenurilor agricole, au declarat martori oculari, informează luni dpa, via agerpres.

Un grup necunoscut anterior, care se autointitulează Wa’ed al-Tahrir sau Promisiunea Eliberării, a revendicat lansarea baloanelor, care aveau explozivi ataşaţi de ele.

Grupul a declarat în manifeste distribuite că baloanele erau parţial destinate ca răzbunare pentru presupuse măsuri israeliene împotriva unor „femei nevinovate” din Cisiordania, a prizonierilor palestinieni şi contra Moscheii al-Aqsa din Ierusalim.

Israelul a capturat Gaza de la Egipt în Războiul de Şase Zile din 1967, dar şi-a evacuat unilateral armata şi aşezările din această fâşie în 2005.

Cu toate acestea, Israelul continuă să controleze frontierele Fâşiei Gaza, împreună cu Egiptul. Israelul închide frecvent punctele de trecere ca răspuns la tirurile de rachete şi alte violenţe de-a lungul frontierei.

Ultimul conflict major dintre Israel şi mişcarea radicală islamistă Hamas care controlează de facto enclava de coastă a avut loc în 2014. De atunci, violenţa a izbucnit din când în când, în ciuda unui armistiţiu oficial Hamas-Israel intermediat de Egipt. 

Citește și:  Incendiu într-un spital Covid-19. 82 de persoane au murit alte peste 100 sunt rănite
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 36

Close