Asia

Pakistan: Liderul unei grupări islamiste arestat

Un bărbat acuzat că este liderul unei grupări militante islamiste, învinuită de Statele Unite şi India pentru atacurile din 2008 din Mumbai, a fost arestat sâmbătă în Pakistan, informează Reuters, potrivit news.ro.   

Arestarea are legătură cu finanţarea terorismului, a spus un oficial, şi nu cu un atac anume.

„Zaki ur Rehman Lakhvi, liderul organizaţiei proscrise LeT (Lashkar-e-Taiba) a fost arestat sub acuzaţia de finanţare a terorismului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru combaterea terorismului (CTD) din provincia pakistaneză Punjab.

Suspectul ar fi avut un dispensar prin care colecta şi trimitea fonduri pentru activităţi militante.

Un comitet al ONU a spus că Lakhvi este şeful operaţiunilor LeT şi l-a acuzat că este implicat în activităţi militante în mai multe regiuni şi ţări, inclusiv Cecenia, Bosnia, Irak şi Afganistan.

Autorităţile indiene au spus că singurul atacator supravieţuitor al evenimentelor din 2008 din Mumbai, în care 166 de persoane au fost ucise, a declarat anchetatorilor înainte să fie executat că atacatorii ţineau legătura cu Lakhvi.

India a cerut de mult timp Pakistanului să îl aducă pe Lakhvi în faţa instanţei, dar Islamabadul a afirmat că Delhi nu a oferit dovezi concrete. El a fost arestat prima dată în 2008, dar a fost apoi eliberat după ce a plătit o cauţiune.

Imran Gill, avocatul lui Lakhvi, a confirmat arestarea şi a declarat pentru Reuters că acest caz va fi audiat săptămâna viitoare.

Un alt bărbat despre care India a spus că a fost creierul atacului din Mumbai, Hafiz Saeed, a fost condamnat anul trecut de un tribunal din Pakistan pentru două capete de acuzare privind finanţarea terorismului. Saeed a negat implicarea în atacul din urmă cu 12 ani.

Citește și:  Chinezii vor avea dreptul să aibă trei copii
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close