Africa

Ordin de evacuare a oraşului Goma după erupţia vulcanului Nyiragongo

Asculta informatia

Guvernul a ordonat sâmbătă seară evacuarea oraşului Goma, în estul Republicii Democrate Congo (RDC), după erupţia la începutul serii a vulcanului Nyiragongo situat în apropiere, notează AFP, citând surse oficiale, potrivit agerpres.  

„Planul de evacuare a oraşului #Goma a fost activat”, a anunţat pe Twitter ministrul comunicării, Patrick Muyaya.

„Guvernul discută măsurile urgente care trebuie luate acum”, a adăugat el.

Decizia a fost anunţată după o „reuniune de urgenţă a guvernului privind erupţia vulcanică de la Goma”.

Nyiragongo a erupt sâmbătă seară, cel puţin un flux de lavă coborând din flancurile sale spre est, spre frontiera din apropiere cu Rwanda.

Această erupţie bruscă a provocat panică în rândul populaţiei, mii de persoane fugind spre postul de frontieră din apropiere cu Rwanda, la sud de Goma, şi spre vestul oraşului, în direcţia regiunii Masisi.

„Sunt mulţi oameni pe drum, multe maşini, este ca o evadare”, a povestit pentru AFP un locuitor care şi-a urcat familia în maşină pentru a se îndrepta spre localitatea Sake, pe drumul prin Masisi.

„Înaintăm într-un ritm de broască ţestoasă, pe trei sau patru benzi. Maşinile sunt pline de obiecte personale, saltele în portbagaj sau pe capotă”, a afirmat el.

„Sunt copii, femei, bătrâni care merg pe jos şi vine ploaia, e complicat”, a adăugat el.

Situată în provincia Nord-Kivu, de asemenea învecinată cu Uganda, regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu şase vulcani, printre care Nyiragongo şi Nyamuragira din apropiere, care înălţimi de 3.470 şi, respectiv, 3.058 metri.

Citește și:  Pompei: Arheologii au descoperit un „fast-food”sub cenușa vulcanului
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =

Close