IsraelWorld

ONU şi Liga Arabă îndeamnă Israelul să renunţe la planul anexării unei părţi a Cisiordaniei

ONU şi Liga Arabă şi-au unit miercuri vocile pentru a-i cere Israelului să renunţe la planurile de anexare în Cisiordania, care ar putea ‘pune capăt eforturilor internaţionale în favoarea creării unui stat palestinian viabil’, transmite AFP, si agerpres.

Apelul a fost formulat de şefii celor două organizaţii în cadrul unei videoconferinţe a Consiliul de Securitate al ONU, la care participă mai mulţi miniştri şi care constituie ultima reuniune internaţională înainte de posibila punere în aplicare în iulie a planurilor de anexare.

Declarându-şi ostilitatea faţă de orice decizie unilaterală, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut guvernului israelian ‘să-şi abandoneze planurile’.

Guterres a reamintit că obiectivul rămâne existenţa a ‘două state – Israel şi un stat palestinian independent, democratic, contiguu, suveran şi viabil – care să trăiască unul lângă celălalt în pace şi securitate între frontiere recunoscute bazate pe liniile definite în 1967, cu Ierusalim capitală a celor două state’.

Acest obiectiv diferă de planul anunţat de SUA, care au recunoscut Ierusalim drept capitală a Israelului şi care prevăd un stat palestinian fragmentat, legat prin tuneluri sau poduri.

La rândul său, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a subliniat că o anexare ‘ar distruge orice idee de pace pe viitor’, şi că ‘anexarea unor părţi din teritoriul palestinian ocupat ar constitui, dacă se va concretiza, o ameninţare serioasă pentru stabilitatea regională’.

Coordonatorul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a avertizat că o ‘anexare ar putea modifica iremediabil natura relaţiilor israelo-palestiniene’, riscând ‘să pună capăt unor eforturi internaţionale de peste un sfert de secol în favoarea unui stat palestinian viabil’.

Citește și:  Armata israeliană loveşte obiective ale Hamas după ce din Gaza au fost lansate baloane explozive

El a cerut ‘să fie dată o şansă diplomaţiei’, chemând la o relansare ‘fără precondiţii’ a Cvartetului de pace pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, UE şi ONU), ‘pentru găsirea unei căi de ieşire din criza actuală’.

Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu urmează să-şi anunţe începând de la 1 iulie strategia de punere în aplicare a planului american. Aceasta ar putea include anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti şi a văii Iordanului, o vastă câmpie agricolă din Cisiordania.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close