Orientul mijlociu

ONU lansează o anchetă privind atingeri aduse drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel

Asculta informatia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a lansat joi o anchetă internaţională privind atingeri aduse drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel din aprilie, dar şi asupra ”cauzelor profunde” ale tensiunilor israeliano-palestiniene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a susţinut în faţa Consiliului, întrunit în sesiune extraordinară, că recentele atacuri israeliene asupra Gaza pot constitui crime de război ”dacă se dovedeşte” că civilii au fost loviţi ”fără deosebire”.

Michelle Bachelet a indicat că nu deţine dovezi ale prezenţei unor grupuri armate sau ale unei acţiuni militare în clădiri vizate de Israel în Gaza.

Bachelet a subliniat, de asemenea, că tirurile de rachetă lansate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas „nu fac distincţie între obiectivele militare şi civile şi, prin urmare, utilizarea lor constituie o încălcare clară a dreptului internaţional umanitar”.

Reuniunea, care s-a axat pe atingeri aduse drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, şi Israel, a fost organizată la cererea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei de Cooperare Islamică, şi a autorităţilor palestiniene.

O rezoluţie adoptată cu 24 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 14 abţineri lansează o ”comisie de anchetă internaţională independentă şi permanentă” pentru a examina încălcări ale dreptului umanitar internaţional şi ale drepturilor omului care au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

În perioada 10-21 mai, 254 de palestinieni au fost ucişi în atacuri israeliene în Fâşia Gaza, printre care 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachete din Gaza au ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat, potrivit poliţiei.

Citește și:  O femeie israeliană, eliberată în schimbul a doi sirieni deţinuţi în Israel
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7

Close